CATEGORIEËN

Elektra draad

Wil jij nieuwe bedrading aanleggen of oude elektra draden vervangen? Bij kabeldirect koop je hoogwaardige elektra draden voor elke binnens- en buitenshuis toepassing. Elektriciteitsdraad wordt gebruikt in elektrische installaties. Het draad bestaat uit een massieve koperen kern (de ader) met als bescherming een vinyl omhulsel. Bekijk ons assortiment hieronder en bepaal zo welke elektra draad jij nodig hebt. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!

Soorten elektra draad

In Nederland en Europa heeft elke elektra draad een eigen kleur en functie. Het draad valt te onderscheiden in de volgende kleuren:

  • Bruin of grijs draad: Dit is de fasedraad. Wat is een fasedraad en welke kleur heeft fasedraad? Fasedraad zorgt voor de stroomtoevoer en heeft een bruine of grijze kleur..
  • Blauw draad: Dit is de nuldraad. Wat is een nuldraad? De nuldraad is een blauwe stroomdraad en zorgt voor de stroomafvoer.
  • Zwart draad: Dit is de schakeldraad. Wat is een schakeldraad? Een schakeldraad zorgt net als een fasedraad voor de stroomtoevoer. Het verschil met de de fasedraad is de schakelfunctie in zwart draad (ook bekend als lampendraad). Hiermee kun je bijvoorbeeld een lichtschakelaar verbinden.
  • Groen en geel draad: Dit is de aardedraad. Wat is een aardedraad? Groen en geel aardedraad zorgt voor de stroomafvoer als er een elektrische storing ontstaat. Aardedraad wordt onder andere gebruikt voor een stopcontact in vochtige ruimtes zoals een badkamer.

Verder zijn elektra kabels nog te onderscheiden in verschillende uitvoeringen waaronder: XMVK kabel, YMVK kabel en YMVKas kabel. Het grote verschil tussen een XMVK kabel en een YMVK kabel is de isolatiedikte.

  • XMVK kabel: Deze kabel wordt boven de grond gebruikt en heeft een isolatiedikte van 0,6 millimeter.
  • YMVK kabel: Deze kabel wordt boven de grond gebruikt en heeft een isolatiedikte van 0,7 millimeter of meer.
  • YMVKas kabel: Deze kabel wordt ook wel een YMVK grondkabel genoemd en wordt enkel in de grond gebruikt. Dit type kabel heeft een stalen mantel voor meer bescherming.

Hoe dik moet elektradraad zijn?

Voor het aanleggen en aanpassen van elektra installaties in (nieuwbouw)woningen en de industrie moet je rekening houden met de NEN 1010 norm. Kies dus het juiste type elektriciteitskabel en de juiste dikte. De dikte van elektra draad moet bij het aansluiten van stopcontacten (wandcontactdozen) bijvoorbeeld volgens NEN 1010 norm minimaal 2,5 mm2 dik zijn. Hoe dikker de diameter van de koperen ader, hoe meer stroom het elektra draad kan verdragen. Dunne elektriciteitsdraden dragen het risico dat bij veel stroomverbruik oververhitting kan ontstaan, vaak met kortsluiting of zelfs brand als gevolg. Bij zware toepassingen wordt doorgaans dik draad gebruikt, zoals een YMVK kabel. Wanneer je niet exact weet hoe dik jouw elektradraad moet zijn, schakel dan een elektricien en/of installateur in om je te helpen bij deze keuze.

Welke elektra draad moet ik gebruiken?

Controleer altijd bij het aanleggen of aanpassen van elektriciteit bedrading welke kleuren draad gebruikt zijn. Vooral bij oude woningen kan het nog wel eens voorkomen dat er afwijkende kleuren zijn toegevoegd aan de oude kleuren draad. In huisinstallaties (230V) wordt een stopcontact bijvoorbeeld aangesloten met een aardedraad, fasedraad en nuldraad. Vaak worden deze met elkaar gebundeld in een mantelbuis. Heb je te maken met hoge veiligheidseisen? Dan kun je het beste kiezen voor een kabel met een dikke buitenmantel zoals neopreen kabel, (hittebestendige ) siliconenkabel, PVC kabel of signaalkabel. Deze draden zijn onder andere bestand tegen hoge omgevingstemperatuur en vochtige ruimtes. Kom je er niet uit welke draad jij precies nodig hebt? Het is altijd slim om dit dubbel te checken bij jouw elektricien of installateur.

Elektra draad van hoge kwaliteit kopen bij Kabeldirect

Kom je er niet uit, weet je niet zeker welke elektra draad je nodig hebt of of heb je andere vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op dé oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.