CATEGORIEËN

Cat 6 Kabels

Wil je een computernetwerk aanleggen? Dan zijn onze CAT6 kabels ideaal. Niet alleen zijn ze geschikt voor internetgebruik, ook kun je ze gebruiken om andere apparaten aan te sluiten op jouw netwerk. Bekijk onze FTP en UTP CAT6 kabels in diverse lengtes hieronder.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!

Wat is een CAT 6 kabel?

Een CAT 6 kabel is een UTP (of FTP) kabel en wordt ook wel een internet kabel of ethernet kabel genoemd. Je kunt ze gebruiken voor het aanleggen van telefonie- en computernetwerken. Er bestaan verschillende categorieën UTP kabels, elk met eigen specificaties. Doorgaans geldt dat hoe hoger of nieuwer de categorie is, hoe sneller de kabel is. Met een CAT 6 kabel behaal je snelheden tot 1.000 Mbit/s (1Gbit/s).

Werking van CAT6 kabels

Een CAT6 kabel werkt als een netwerkkabel en bestaat uit aderpaartjes. Elk van deze aderparen levert een bijdrage aan het verzenden van een signaal aan de hand van een current loop. De UTP aders geven dus signalen door. De stroom loopt door het ene draadje en komt via het andere draadje terug. Een aderpaar heeft twee draden die geïsoleerd zijn van elkaar en als twisted pair in elkaar zijn gedraaid. Ze worden in paartjes gedraaid om storingen in het signaal te voorkomen. Om de draadjes bevindt zich een beschermende mantel en aan de uiteinde van de kabel bevinden zich plug and play connectoren.

Kans op interferentie verkleinen

Netwerkkabels zijn op verschillende manieren opgebouwd. Dit heeft te maken met de afscherming van de kabel. Bij een goed afgeschermde kabel is de kans op interferentie (elektromagnetische storingen) kleiner. In ons assortiment vind je zowel UTP (unshielded twisted pair) als S/FTP (shielded foiled twisted pair) en SF/UTP kabels.

Voordelen (UTP) CAT 6 kabel

Een CAT 6 kabel voorziet als netwerkkabel in meerdere voordelen. De kabel is door de plug and play connectoren met gemak te gebruiken en is snel genoeg voor de meeste toepassingen in huis. Ook hoef je de verbinding niet met andere apparaten te delen, waardoor een hoge verbindingssnelheid gegarandeerd kan worden. Een UTP CAT6 kabel is geschikt om te gebruiken voor een snelheid tot 1000 Mbit/s en een doorvoersnelheid van 250 Mhz. Een Cat 6 kabel kan dus meer data tegelijkertijd verwerken dan een CAT5e kabel. CAT 6 kabels zijn ook geschikt om twee computers met elkaar te laten communiceren. Over een afstand van 55 meter is het in sommige gevallen zelfs mogelijk om data te verzenden met een snelheid van 10 GB/s. Gebruik je een UTP kabel waarbij er minder dan drie snoeren bij elkaar zijn geplaatst? Dan is de bandbreedte en potentiële internetsnelheid te behalen. Hoe minder interferentie (ruis), hoe sneller de data verstuurd kan worden.

Cat 5 of Cat 6?

Zoals gesteld zijn er meerdere soorten CAT kabels. Afhankelijk van jouw wensen zijn verschillende kabels geschikt. Zo heeft een CAT6 kabel een hogere doorvoersnelheid dan een CAT5e kabel. Hierdoor kan de kabel meer data tegelijkertijd verwerken. De snelheid van CAT5 en CAT6 kabels is wel gelijk. Wil je nog hogere snelheden behalen? Dan kun je beter gaan voor een CAT6a of CAT7 kabel. Deze behalen snelheden tot 10.000 Mbit/s. Ook de doorvoersnelheid is hoger. Cat6a kabels hebben een doorvoersnelheid van 500 Mhz en Cat7 kabels hebben een doorvoersnelheid vanaf 600 Mhz.

CAT6 kabel op rol

Uiteraard bieden we ook CAT6 kabels op rol aan. Deze zijn verkrijgbaar in diverse lengtes zoals 50, 100, 305 en 500 meter. Met onze CAT6 kabel op rol leg je voordelig jouw computernetwerk aan. Ten opzichte van kabels per meter kun je namelijk tot wel 50% besparen. Ook hoef je de exacte maten van de kabel die je nodig hebt niet na te gaan. Je kunt deze namelijk direct van de rol halen. Bij CAT6 op rol, net als bij CAT6 kabels per meter, zijn er nog enkele zaken waar je op moet letten, zoals het de afscherming van de kabel. Deze bepaalt namelijk hoe goed de kabel tegen invloeden van buitenaf beschermd is. Zoals gesteld zijn UTP CAT6 kabels niet afgeschermd. Dit is geen probleem als je de CAT6 op rol gebruikt op plekken waar er geen of weinig andere kabels lopen. Als je de kabel echter gebruikt in een buis of op plekken waar andere kabels liggen, kun je beter voor een afgeschermde variant, zoals een FTP CAT6 kabel gaan. Er bestaan verschillende soorten afscherming, waarbij FTP staat voor Foiled Twisted Pair. Hier zijn de aderpaartjes gewikkeld in aluminium folie, waardoor de signalen goed afgeschermd zijn tegen interferentie. De overige letters, naast FTP en UTP geven de afscherming van de hele kabel aan. Zo staat U voor Unshielded, waarbij er geen extra bescherming is en F voor Foiled, waarbij er een folie van aluminium gebruikt wordt voor de afscherming tegen hoogfrequente interferentie. S staat dan weer voor Shielded. Hier wordt er gebruik gemaakt van een gevlochten mantel die beschermt tegen laagfrequente interferentie. Een S/FTP kabel heeft dus een gevlochten mantel waarbij de aderpaartjes daarnaast gewikkeld zijn in een folie van aluminium.

Kabelopbouw van CAT6 kabels op rol

Bij het aanleggen van een netwerk door middel van CAT6 kabels op rol is het belangrijk om na te gaan wat voor kabel je het beste kunt gebruiken. Wij bieden namelijk kabels op rol aan met een flexibele en vaste kern. Om welke van de twee het gaat kun je herkennen aan de AWG-aanduiding. Deze geeft de doorsnede van een ronde draad aan door middel van een cijfercode. De grootte van de draad wordt overigens zonder isolatie gemeten. Hoe hoger het getal, hoe kleiner de diameter dus en des dunner de draad. Het tweede getal bij de AWG24 aanduiding geeft aan hoe veel strengen een ader heeft. een AWG24/1 kabel heeft dus een streng, maar een AWG24/7 kabel heeft 7 strengen. Deze laatste variant is een veelvoorkomende kabel met een flexibele kern.

Als je een CAT6 kabel op rol vast aanlegt, kun je het best gebruik maken van een stugge kabel met een vaste kern. De geleiders van deze kabels hebben namelijk een massieve kern. Als je (patch)kabels gebruikt kun je beter gaan voor een flexibele kabel op rol. Deze zijn geschikt voor montage met RJ45 connectors. De kabels bestaan uit meerdere strengen. Dergelijke soepele kabels gaan langer mee en kun je beter buigen, waardoor het aanleggen een stuk eenvoudiger is. Hierdoor zijn ze wel duurder.

Materiaal van de mantel van netwerkkabels

Tot slot moet je nog nagaan van welk materiaal de mantel van de kabel gemaakt is. Meestal worden mantels van PVC gemaakt. Er bestaan echter ook Low Smoke Zero Halogen (LSZH) mantels die milieuvriendelijker zijn. Daarnaast zijn er kabels met een Polyetheen (PE) mantel. Deze zijn geschikt voor buitengebruik. Kies dus een kabel met een mantel die voldoet aan jouw wensen.

Afstand CAT6 kabel op rol

Let op: zoals gesteld behaal je met een CAT6 kabel snelheden tot 1 Gbit/s, maar je moet wel uitgaan van een specifieke maximale verbindingslengte tussen apparaten. Voor CAT6 kabels bedraagt deze maximaal 55 meter. Wil je een grotere afstand overbruggen? Dan kun je beter gaan voor CAT6a kabels op rol of CAT7 kabels op rol.

CAT6 kabel op rol om zelf een netwerk aan te leggen

Ben je van plan zelf een netwerk aan te leggen met CAT6 kabels? Gebruik dan een CAT6 kabel op rol. Je knipt simpelweg de kabel op de gewenste lengte af. Hierna kun je kiezen voor een van diverse montagemethodes. Maak bijvoorbeeld gebruik van een wandcontactdoos, zoals een in- of opbouwdoos. De inbouwdoos stelt je in staat gebruik te maken van een inbouwslot en kabelbuizen. Als je dit slot niet hebt, kun je gaan voor een opbouwdoos. Wil je zeker weten dat de aders van de kabel op de aansluitpunten in de doos passen? Kies dan bij het uitzoeken van een wandcontactdoos dezelfde categorie aanduiding als de kabel die je gebruikt.

CAT 6 Kabel kopen bij Kabeldirect.nl!

Kom je er niet uit, weet je niet welke CAT 6 kabel jij nodig hebt of wil je gewoon wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.