CATEGORIEËN

HDMI

Met een HDMI kabel kun je beeld en geluid tussen apparaten overzetten. Er komen steeds meer nieuwe soorten HDMI kabels en toepassingen met unieke eigenschappen. Bij Kabeldirect vind je kwalitatieve HDMI producten voor een voordelige prijs. Bekijk het aanbod en bestel eenvoudig online.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!

Wat is HDMI?

Iedereen die een nieuwe televisie, spelcomputer, laptop of home cinema set heeft gekocht, heeft vast de term HDMI voorbij zien komen. De afkorting HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. Deze afkorting vertelt ons dat HDMI audio- en videosignalen over kan zetten tussen apparaten. In tegenstelling tot voorgangers SCART en DVI, welke alleen beeld ondersteunen. Daarnaast worden de signalen via HDMI digitaal overgezet waardoor de kans op ruis minder is en de kwaliteit van beeld en geluid beter is.

HDMI kabels

Een HDMI kabel wordt dus geplaatst tussen twee apparaten met beide een HDMI aansluiting om audio- en videosignaal over te zetten. Voorbeelden daarvan zijn het aansluiten van een soundbar op je televisie, presenteren op een groter beeldscherm vanaf je laptop of verbinding maken tussen je modem om zenders te ontvangen en televisie. De meeste HDMI kabels zijn aan beide kanten gelijk en dus maakt het niet uit welk uiteinde je op welk apparaat aansluit. Wel zijn er verschillende soorten HDMI kabels die voor verschillende apparaten geschikt zijn.

Bandbreedte, frame rates en resolutie van HDMI kabels

Voordat de verschillende soorten HDMI kabel worden toegelicht is het belangrijk om te begrijpen waarin deze kabels verschillen. Dit heeft namelijk invloed op de kwaliteit van de signalen die worden overgegeven. Om de maximale kwaliteit van je apparatuur te benutten is de juiste HDMI kabel nodig. De bandbreedte is hierin enorm belangrijk. Deze ligt per soort HDMI vast en staat in verbinding met de maximale resolutie. Per versie worden beide benoemd. Kies altijd minimaal een versie HDMI kabel welke door het apparaat van uw HDMI aansluiting wordt ondersteund.

 1. Resolutie: aantal gebruikte pixels om een beeld te weergeven. Hoe meer pixels, hoe beter het beeld.
 2. Max. frame rates: hoe vaak het beeld ververst wordt per seconde.
 3. Bandbreedte: de hoeveelheid data of signalen dat per seconde via een kabel kan worden overgedragen.

De verschillende versies HDMI

HDMI kent verschillende versies welke worden aangeduid als getallen. Net zoals technologie in het algemeen ontwikkeld, gebeurt dat ook voor HDMI. Tegenwoordig worden HDMI 1.4, 2.0 en 2.1 het meest gebruikt. Sommige apparaten vragen nog om een HDMI 1.3 kabel. In onderstaand overzicht worden de versies toegelicht en wordt tevens de bandbreedte en resolutie benoemd. De versies lopen van oud naar nieuw.

HDMI 1.3

De oudste HDMI kabel in het assortiment is de HDMI 1.3 kabel. Voor televisies of beeldschermen met Full HD is deze kabel prima te gebruiken.

 1. Resolutie: Full HD
 2. Max. frame rates: 60 Hz
 3. Bandbreedte:

HDMI 1.4

De HDMI 1.4 kabel is de volgende in dit rijtje en heeft een stuk hogere resolutie dan zijn voorganger. Ook bevat deze versie een aantal nieuwe functionaliteiten waar zijn voorganger niet over beschikt. HDMI 1.4 ondersteunt onder anderen Deep Color, 3D, ARC en ethernet. Dit betekent dat audio en ethernet geen aparte kabel nodig hebben.

 1. Resolutie: Ultra HD/4K
 2. Max. frame rates: 30 Hz
 3. Bandbreedte: 10,2 Gbit/s

HDMI 2.0

De meest gebruikte HDMI kabel van dit moment is de HDMI 2.0 kabel. Het beeld van deze kabel beweegt nog soepeler dan voorheen dankzij een dubbel aantal max. frame rates. Verder beschikt de kabel over HDR waarmee een uitgebreid kleurenpalet ondersteund wordt om realistisch beeld nog echter te laten lijken.

 1. Resolutie: 4K
 2. Max. frame rates: 60 Hz
 3. Bandbreedte: 18 Gbit/s

HDMI 2.1

De allernieuwste versie, namelijk de HDMI 2.1 kabel, beschikt over de beste prestaties en nieuwste snufjes. Ondersteuning van dynamische HDR en VRR game mode zijn toegevoegd. Ook de opbouw van de kabel is veranderd waardoor een enorm hoge bandbreedte mogelijk is. De aders van de kabel zijn dikker, de kwaliteit van het koper is hoger en de kabel is beter afgeschermd maar past wel op alle HDMI aansluitingen.

 1. Resolutie: 10K
 2. Max. frame rates: 120 Hz
 3. Bandbreedte: 48 Gbit/s

HDMI Converters en Verloopkabels

Soms komt het voor dat je twee apparaten met elkaar wilt verbinden die verschillende aansluitingen hebben. Niet ieder scherm of iedere beamer heeft immers een HDMI aansluiting, en niet iedere laptop beschikt over een DisplayPort poort. Voor die gevallen bestaan er converters en HDMI naar DisplayPort verloopkabels. Bekijk ons aanbod en vind de kabel die jij nodig hebt.

HDMI kabels of toepassingen kopen bij Kabeldirect.nl

Kabeldirect.nl helpt je niet alleen met een voordelig assortiment, onze specialisten staan je namelijk graag te woord om te helpen bij het maken van de juiste beslissing. Ontvang vrijblijvend deskundig advies over HDMI via onze contactpagina. Wij helpen je zo snel mogelijk.

 1. Een voordelige prijs
 2. Op werkdagen voor 22:00 besteld = morgen in huis
 3. Klantbeoordeling van 9,4