CATEGORIEËN

BNC Connector en kabels

Met BNC connectoren en BNC kabels creëer je een stabiele overdracht van data via coaxiale kabels. BNC is een technologie die al tientallen jaren zijn nut bewijst en is in bepaalde situaties nog nooit overtroffen. In principe is een BNC aansluiting en kabel bedoeld voor de transmissie van beeld, in enkele gevallen is het ook mogelijk om audio over te zetten. Wij bieden diverse kabels en connectoren aan in verschillende lengtes, zoals kabels van 0,5m tot 20m. Bekijk het aanbod hieronder!

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2

Wat is een BNC connector en BNC kabel?

Laten we beginnen bij de naam. De naam BNC komt van de twee ontwikkelaars van de aansluiting, namelijk Paul Neill en Carl Concelman die de technologie in de jaren 40 van de vorige eeuw uitvonden. Neill heeft de N connector ontwikkeld en Carl de C connector, vandaar de naam. BNC’s hebben een bajonetaansluiting, vandaar de naam BNC: Bayonet Neill Concelman.

De BNC Connector

Een BNC connector is een aansluitingssysteem voor coaxiale kabel systemen. De aansluiting wordt vaak ook BNC stekker genoemd. Typisch voor de aansluiting is immers de zogenaamde bajonetsluiting tussen twee verbindingen. Om een verbinding te maken heb je aan de ene kant een mannelijke BNC connector nodig met een pin. Deze klikt zich aan de vrouwelijke connector vast met behulp van een veer en een korte draai, een beetje vergelijkbaar met het principe van een halogeenspot. BNC stekkers klik je dus op eenzelfde manier vast. De connectoren gebruik je telkens in combinatie met een BNC kabel.

De BNC Kabel

BNC kabels zijn coaxiale kabels die voor veel toepassingen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken en doorgeven van transmissies via video, zowel analoog als via SDI (Serial Digital Interface). De BNC connectoren worden hierop aangesloten.

BNC: ideaal om op een stabiele manier data door te sturen

Om data via het internet door te sturen zie je vaak configuraties met BNC kabels en connectoren. Deze worden dan binnen ethernet-netwerken gebruikt. Omdat daar traditioneel vaak coaxiale kabels gebruikt worden, zijn BNC connectoren ideaal om grote hoeveelheden data te kunnen overbrengen zonder verlies van sterkte. Dit is meteen ook het grote verschil met andere standaarden en technologieën waar je over een grotere afstand wel een verlies van sterkte hebt. BNC connectoren vind je nog altijd in veel toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan elektronische testapparatuur, zoals oscilloscopen, maar ook professionele audiovisuele apparaten zoals beveiligingscamera’s. Bij luchtvaart apparatuur zijn opstellingen met BNC connectoren nog altijd een must, net zoals bij diverse antenne-aansluitingen.

Technische aspecten

Technisch gesproken kunnen BNC connectoren een impedantie van 50 of 75 ohm hebben, die respectievelijk frequenties tot 4GHz en tot 2GHz overdragen. De karakteristieke impedantie is de impedantie van een HF Transmissielijn. Het gaat dus om de verhouding van de spanning tussen de geleiders van de stroom door de geleiders van de kabel tijdens het transporteren van HF signalen. Deze wordt bepaald door de inductie van de geleiders en diens capaciteit. De constructie van bekabeling en connectoren is hier van invloed op.

Een BNC connector die geschikt is voor 50 ohm heeft een mannelijke kant met een stompe punt en is voorzien van wit laagje plastic. Een BNC connector die geschikt is voor 75 ohm heeft een scherpe punt en is achteraan even dik als de 50 ohm versie. Het verschil is dan dat de witte laag ontbreekt. In de praktijk worden beide soorten vaak door elkaar gebruikt. Let dus tijdens het aansluiten van apparatuur goed op de karakteristieke impedantie. Je moet namelijk kabels gebruiken met de impedantie die geschikt is voor jouw apparaat. Doe je dit niet, kan het leiden tot signaalverlies.

BNC kabels en connectoren zelf verbinden?

Het is mogelijk om zelf de BNC connector op een coaxkabel te monteren met een speciale tang. Let wel op: het monteren is een precisieklus. Wij bieden hiervoor diverse BNC producten aan, waaronder losse BNC connectors en kabels. Vanwege de kennis die nodig is om ze zelf te monteren, kiezen veel mensen voor kant-en-klare verbindingen. Dit kan in verschillende lengtes en met diverse combinaties van aansluiting (man/vrouw, man/man, vrouw/vrouw). Er bestaat ook een groot aanbod van verloopkabels en adapters. Bekijk de producten hierboven voor een overzicht.

BNC Connector en kabel kopen bij Kabeldirect.nl!

Kom je er niet uit, weet je niet welke BNC connector of kabel jij nodig hebt of wil je gewoon wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.