CATEGORIEËN

USB hubs

Met een USB hub voeg je eenvoudig extra USB poorten toe aan je laptop of computer. Je hebt uitgebreide keuze tussen verschillende hubs variërend van drie tot tien poorten. Dankzij het ruime aanbod aan USB hubs vind je bij Kabeldirect snel wat je nodig hebt. Je vindt bijvoorbeeld een USB hub met voeding of zonder voeding, een USB C hub, een USB A hub, een USB 2.0 hub en een USB hub 3.0. Het gehele assortiment vind je hieronder.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!

Wat is een USB hub?

Een USB hub is een apparaat om jouw laptop of computer eenvoudig van extra USB poorten te voorzien. Door de USB hub aan te sluiten met een USB kabel op jouw laptop komen er een aantal extra USB poorten vrij die je kunt gebruiken voor andere randapparatuur. Hiervoor heb je vaak geen aparte software nodig. Er bestaan diverse type USB hubs, waarover je hieronder meer leest.

Welke soorten USB hubs zijn er?

Er zijn veel soorten USB-hubs, die verschillen in maximale snelheid en type aansluitingen. Denk hierbij aan een USB 2.0 hub, USB hub 3.0 en zelfs USB 3.1 en 3.2 hubs. Ook zijn er verschillende type aansluitingen, zo is er een USB A hub en een USB C hub.

USB 2.0 hub

Het signaal van USB 2.0 heeft een maximale overdrachtssnelheid van 480 Mb/s. Voor sommige apparaten, zoals het aansluiten van een toetsenbord of muis, is dit type hub perfect te gebruiken. Wil je veel (grote) bestanden overzetten via USB? Houd er dan rekening mee dat een USB 2.0 hub langzamer is dan bijvoorbeeld een USB hub 3.0. Een USB 2.0 hub kun je zowel op een USB 2.0 poort als op een USB 3.0 poort aansluiten, echter zal de maximale snelheid altijd die van USB 2.0 zijn.

USB hub 3.0

Een USB hub 3.0 heeft een maximale overdrachtssnelheid van 5 Gb/s. Dit is ongeveer 10 keer sneller dan de standaard USB 2.0 hub. Dankzij de hoge snelheid is dit de ideale USB hub voor de overdracht van grote bestanden. De snelste van het stel is de USB hub 3.2 met een snelheid van 10 Gb/s. De plug van een USB-A 3.0 kabel is eenvoudig herkenbaar, doordat deze van binnen blauw is. Je kunt deze overigens ook gewoon op een USB 2.0 poort op je laptop of computer aansluiten, maar dan profiteer je niet van de maximale snelheid die je hebt als je hem op een USB 3.0 poort aansluit.

USB A hub

Een USB A hub sluit je aan op een USB A poort van je laptop of computer. De USB A aansluiting is de platte, rechthoekige USB aansluiting die we allemaal herkennen als USB. Deze is tevens het meest gangbaar. Bedenk voordat je een hub koopt op welke USB poort je de hub wilt aansluiten. USB A hubs zijn er in 2.0, 3.0 en zelfs in 3.1. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos zijn. Door slechts één USB A kabel op je laptop of computer aan te sluiten kun je het aantal USB poorten gemakkelijk uitbreiden, oplaadpoorten aan je computer toevoegen of zelfs andere aansluitingen zoals RJ45 (netwerk) voor een bekabelde verbinding, VGA, DVI, HDMI en/of DisplayPort voor het aansluiten van een beeldscherm.

USB C hub

De meeste nieuwe laptops en andere mobiele apparaten hebben een USB C poort waarop je een USB C hub kunt aansluiten. Dit type aansluiting is kleiner dan een USB A aansluiting en is herkenbaar aan de platte, ovale vorm. Daarnaast zit het verschil tussen een USB C hub en een USB A hub in de snelheid. USB C hubs bieden je een hogere maximale snelheid, wat absoluut een groot voordeel is bij bestandsoverdracht. Veel USB C hubs beschikken minimaal over de USB 3.1 specificatie waardoor er extra mogelijkheden vrijkomen. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van een 4K beeldscherm via een HDMI of DisplayPort poort op de hub. Een vereiste hiervoor is wel dat jouw apparaat over DP (DisplayPort) alternate mode beschikt. Andere mogelijkheden zijn het creëren van een 10 Gigabit Netwerkverbinding via een RJ45 poort indien aanwezig. USB C hubs beschikken soms zelfs over PD (Power Delivery) Pass Through. Hierdoor kun je je laptop of een ander apparaat gemakkelijk opladen via een USB C poort op de hub. Op deze manier verlies je geen enkele poort op jouw apparaat. Ook zijn er USB C hubs verkrijgbaar met extra aansluitingen zoals een SD-kaartlezer (card reader) zodat je zelfs geheugenkaarten gemakkelijk uit kunt lezen op je computer of laptop.

Welke USB hub moet ik kopen?

Behalve de snelheid en het type aansluiting, is het belangrijk om alvorens je aankoop na te gaan hoeveel USB poorten je nodig hebt. Laptops hebben steeds minder USB poorten, waardoor een USB hub handig is om randapparatuur aan te kunnen sluiten. Weet je bijvoorbeeld hoeveel extra poorten jij normaal gebruikt voor werk of school? Er zijn namelijk verschillende USB splitters met een diversiteit in aantal extra poorten. Wil je de USB hub makkelijk kunnen meenemen, dan is een kleine en lichte USB mini hub iets voor jou.Daarnaast beschikken sommige nieuwe modellen laptops helemaal niet meer over USB-A en zul je moeten uitwijken naar een USB C hub om de klassieke USB-stick te kunnen aansluiten.

USB hub met voeding of zonder voeding?

Er zijn USB hubs die geen extra voeding nodig hebben, deze worden ook wel passieve USB hubs genoemd. Sommige USB hubs sluit je met een voedingsadapter aan op het stopcontact voor extra stroom. USB hubs zonder voedingsadapter krijgen stroom via de USB aansluiting op je laptop (bus powered). Kies je voor een USB hub met voeding (self powered) dan kun je deze vaak ook als oplaadstation gebruiken, bijvoorbeeld voor je smartphone of tablet. Wanneer je een USB hub met voeding gebruikt dan voorkom je dat je stroom te kort komt wanneer je veel apparaten tegelijkertijd aansluit. Ben je op zoek naar een USB hub met voeding? Kijk bijvoorbeeld eens naar een Orico 3.1 USB hub met voeding.

Een USB hub kopen bij Kabeldirect.nl!

Bekijk hierboven ons assortiment aan USB hubs en USB splitters. Bestel je vandaag vóór 22:00? Dan ontvang jij jouw product morgen al in huis! Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.