CATEGORIEËN

XLR kabels en adapters

Met een XLR kabel kun je op een professionele manier audio apparaten aan elkaar koppelen. XLR kabels en XLR pluggen worden voornamelijk gebruikt in de geluidstechniek. Heb je een muziekinstallatie of andere audio apparatuur die je regelmatig moet verplaatsen? Kijk dan eens naar ons ruime aanbod aan XLR kabels. Ideaal te gebruiken als microfoonkabel of om andere instrumenten aan te sluiten op mengpanelen, audio interfaces, versterkers en speakers.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2 3 4 5

Wat is een XLR kabel?

Een XLR kabel is een elektrische connector voor professionele geluids- en videoapparatuur. De kabel kent mannelijke- en vrouwelijke pluggen die aan beide uiteinden te vinden zijn. Een mannelijke (male) XLR plug heeft zodoende 3 pennen, een vrouwelijke (female) XLR plug heeft 3 bussen. De variant die het meest gebruikt wordt, heeft 3 pennen. Een gebalanceerd signaal wordt meestal als volgt aangesloten: Pen 1: aarde of chassis, pen 2: + en pen 3: -. Doordat XLR plugs zo universeel zijn kunnen deze zeer eenvoudig worden verlengd met een XLR koppelstuk. Dit type kabel voorziet apparatuur bovendien van stroom.

Toepassingen van XLR kabels

Een XLR kabel is een veelgebruikte kabel in de professionele audiotechniek voor het aansluiten van audio apparatuur. Als je ooit hebt genoten van het luisteren naar een live-optreden, dan is de kans groot dat je de XLR kabels hebt gezien die de verschillende apparaten op het podium met elkaar verbinden. Van de microfoon van de zanger tot de gitaarversterker van de leadgitarist, de XLR kabels zorgen ervoor dat het geluid helder en zonder storingen naar de luidsprekers wordt verzonden. In de professionele audiowereld zijn XLR kabels ook de norm voor het aansluiten van microfoons, mengpanelen, luidsprekers en versterkers in opnamestudio's, radiostations en filmsets. Dankzij de robuuste en betrouwbare constructie van XLR kabels kunnen audiosignalen met weinig tot geen ruis worden overgedragen, wat van cruciaal belang is voor hoogwaardige opnames.

Het gebruik van XLR kabels beperkt zich niet alleen tot audio. Ook voor eenvoudige verlichtingstoepassingen zijn XLR kabels handig, zoals DMX-verlichting besturing in theaterproducties, alsmede in sommige industriële toepassingen. Voor deze toepassing is het raadzaam om niet al te lange kabels te nemen voor het beste resultaat.

Wat zijn de voordelen van een XLR kabel?

De XLR kabel is niet zomaar een audiokabel en biedt verschillende voordelen. Een XLR kabel is een krachtig hulpmiddel dat ruis en interferentie vermindert en een betrouwbare verbinding tussen je apparatuur biedt. Een van de belangrijkste voordelen van XLR kabels is dat ze zijn ontworpen om elektromagnetische interferentie en ruis te verminderen. Dit komt omdat de XLR connector een afgeschermde metalen behuizing heeft die helpt bij het isoleren van de kabel van externe ruisbronnen. Als je een XLR kabel met een gebalanceerd signaal gebruikt, heb je zelfs nog minder last van ruis en interferentie. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over storingen en ruis tijdens je opnames en live optredens.

Bovendien is de XLR connector ontworpen om een stevige, veilige verbinding te bieden tussen de kabel en de aangesloten apparatuur. Dit betekent dat de kans op losraken of storingen van de verbinding aanzienlijk kleiner is dan bij andere soorten connectoren. XLR kabels zijn ontworpen om signalen over lange afstanden over te brengen zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de lange afstanden. De afgeschermde kabels helpen om de signaalsterkte te behouden en elektromagnetische interferentie en ruis te verminderen. XLR kabels zijn vaak gemaakt van flexibel en duurzaam materiaal waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in verschillende omgevingen en situaties. De connectoren en kabels zijn vaak bestand tegen slijtage en beschadiging, waardoor ze langer meegaan dan andere soorten audiokabels. Bij Kabeldirect vind je een uitgebreid assortiment XLR kabels, van 0,5 meter tot meterslange kabels. Je kunt een nog langere afstand overbruggen door XLR koppelstukken te gebruiken.

Soorten XLR kabels

Er zijn verschillende soorten XLR kabels voor het aansluiten van audio apparatuur. De meest voorkomende varianten zijn de XLR kabel met twee driepolige connectoren en de XLR naar jack kabel. Wij raden aan om te achterhalen welke kabels en plugs je nodig hebt voor je ideale installatie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

XLR kabels met driepolige connectoren

De reguliere XLR kabel is herkenbaar aan de driepolige connectoren aan beide kanten. Deze heeft dus een male 3-pins plug aan de ene kant en een female plug aan de andere kant. Dit type kabel is zeer geschikt als microfoonkabel of voor het aansluiten van andere audioapparatuur.

XLR naar jack kabels met een jack plug

Het aansluiten van instrumenten en sommige type microfoons vraagt om een 6,3mm Jack Plug. Hiervoor kun je gebruik maken van een XLR naar jack kabel. Bijvoorbeeld bij een elektrische gitaar gaat de 6,3mm jack plug in de gitaar en de XLR plug in de versterker.

XLR koppelstukken

In een aantal gevallen wordt er gebruik gemaakt van XLR pluggen die meer dan 3 pinnen bevatten. Vaak is er een combo ingang te zien op bijvoorbeeld mengpanelen en versterkers. Met een mannelijke XLR zul je een vrouwelijke XLR nodig hebben om een aansluiting te maken. XLR koppelstukken bieden hiervoor uitkomst. Deze koppelstukken worden ook wel gender changers genoemd. Ook zijn er koppelstukken verkrijgbaar waarmee je XLR kabels kunt verbinden om een langere afstand te overbruggen.

XLR pluggen of XLR kabels kopen bij Kabeldirect

De juiste pluggen of XLR kabels kopen, kan een hele klus zijn. Ben je op zoek naar deskundig advies? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Graag geven wij je zo goed en snel mogelijk antwoord. Zo hoef jij niet te lang te wachten en kun je direct aan de slag. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.