CATEGORIEËN

XLR kabels en adapters

Met een XLR kabel kun je op een professionele manier audio apparaten aan elkaar koppelen. XLR kabels en XLR pluggen worden voornamelijk gebruikt in de geluidstechniek. Heb je een muziekinstallatie of andere audio apparatuur die je regelmatig moet verplaatsen? Kijk dan eens naar ons ruime aanbod aan XLR kabels. Ideaal te gebruiken als microfoonkabel of om andere instrumenten aan te sluiten op mengpanelen, audio interfaces, versterkers en speakers.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2 3 4 5

Wat is een XLR kabel?

Een XLR kabel is een elektrische connector voor professionele geluids- en videoapparatuur. De kabel kent mannelijke- en vrouwelijke pluggen die aan beide uiteinden te vinden zijn. Een mannelijke (male) XLR plug heeft zodoende 3 pennen, een vrouwelijke (female) XLR plug heeft 3 bussen. De variant die het meest gebruikt wordt, heeft 3 pennen. Een gebalanceerd signaal wordt meestal als volgt aangesloten: Pen 1: aarde of chassis, pen 2: + en pen 3: -. Doordat XLR plugs zo universeel zijn kunnen deze zeer eenvoudig worden verlengd met een XLR koppelstuk. Dit type kabel voorziet apparatuur bovendien van stroom.

Toepassingen van XLR kabels

Een XLR kabel is een veelgebruikte kabel in de professionele audiotechniek voor het aansluiten van audio apparatuur. Bijvoorbeeld in opnamestudio’s en podia sluit je met dit type kabel microfoons aan op een mengpaneel of audio interface. Behalve als microfoonkabel kun je er ook een elektrische gitaar of andere elektrische instrumenten mee aansluiten. En dat is nog niet alles. Ook voor eenvoudige verlichtingstoepassingen zijn XLR kabels handig. Voor deze toepassing is het raadzaam om niet al te lange kabels te nemen voor het beste resultaat.

Wat zijn de voordelen van een XLR kabel?

Het niet te hoeven vastschroeven van deze connectoren is het grootste voordeel van XLR toepassingen. Het in- en uitpluggen is op deze manier kinderspel geworden en zorgt voor een snelle installatie. Daarnaast is het bijzonder handig dat het audiosignaal moeiteloos wordt doorgegeven over een lange afstand. Hierbij blijft de kwaliteit van het geluid optimaal. Bij Kabeldirect vind je zowel korte kabels van 0,5 meter tot meterslange kabels. Je kunt een nog langere afstand overbruggen door XLR koppelstukken te gebruiken.

Soorten XLR kabels

Er zijn verschillende soorten XLR kabels voor het aansluiten van audio apparatuur. De meest voorkomende varianten zijn de XLR kabel met twee driepolige connectoren en de XLR naar jack kabel. Wij raden aan om te achterhalen welke kabels en plugs je nodig hebt voor je ideale installatie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

XLR kabels met driepolige connectoren

De reguliere XLR kabel is herkenbaar aan de driepolige connectoren aan beide kanten. Deze heeft dus een male 3-pins plug aan de ene kant en een female plug aan de andere kant. Dit type kabel is zeer geschikt als microfoonkabel of voor het aansluiten van andere audioapparatuur.

XLR naar jack kabels met een jack plug

Het aansluiten van instrumenten en sommige type microfoons vraagt om een 6,3mm Jack Plug. Hiervoor kun je gebruik maken van een XLR naar jack kabel. Bijvoorbeeld bij een elektrische gitaar gaat de 6,3mm jack plug in de gitaar en de XLR plug in de versterker.

XLR koppelstukken

In een aantal gevallen wordt er gebruik gemaakt van XLR pluggen die meer dan 3 pinnen bevatten. Vaak is er een combo ingang te zien op bijvoorbeeld mengpanelen en versterkers. Met een mannelijke XLR zul je een vrouwelijke XLR nodig hebben om een aansluiting te maken. XLR koppelstukken bieden hiervoor uitkomst. Deze koppelstukken worden ook wel gender changers genoemd. Ook zijn er koppelstukken verkrijgbaar waarmee je XLR kabels kunt verbinden om een langere afstand te overbruggen.

XLR pluggen of XLR kabels kopen bij Kabeldirect

De juiste pluggen of XLR kabels kopen, kan een hele klus zijn. Ben je op zoek naar deskundig advies? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Graag geven wij je zo goed en snel mogelijk antwoord. Zo hoef jij niet te lang te wachten en kun je direct aan de slag. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.