CATEGORIEËN

VGA

Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2 3 4

VGA kabel nodig?

Een VGA kabel wordt gebruikt om een monitor of beeldscherm aan te sluiten op bijvoorbeeld een computer of laptop, deze kabels worden ook vaak gebruikt om beamers en andere apparatuur aan te sluiten. Er zijn verschillende soorten kabels die veel lijken op de klassieke VGA kabel, deze zijn echter vaak net iets anders qua pin lay-out. Kies dus de juiste VGA kabel.

Wat is VGA?

VGA is een oudere aansluiting die tot op de dag van vandaag wel nog veel gebruikt wordt om verschillende randapparatuur aan te sluiten. VGA, wat staat voor Video Graphics Array is een kabelsoort die al een lange tijd de aansluitnorm is voor beeldschermen. Het is een aansluiting die veel gevonden wordt op oudere computers, beamers en monitoren. De VGA connector heet ook wel DB15 connector, ook wel D-sub of D-subminiatuur genoemd. VGA is de 15 pins versie hiervan. VGA aansluitkabels hebben 2 van deze 15 pins mannelijke (male) connectors. Uiteraard zijn deze kabels ook te verlengen met een VGA verlengkabel, waarbij een van de twee kanten een contrastekker heeft, ook wel female stekker genoemd. Omdat VGA een analoog signaal draagt is het niet aan te raden deze te verlengen, hoewel er geen officiële norm is vastgesteld voor een maximale lengtes. Er zal signaalverlies en daardoor ook kwaliteitsverlies optreden doordat VGA kabels geen actief component bevatten. Let bij het uitzoeken van een VGA kabel dus.

Verschillende VGA kabels

Uiteraard bestaan er verschillende soorten VGA kabels, zo vindt u in ons assortiment onder andere de volgende soorten VGA kabels:

Meer eigenschappen van VGA kabels

Elke kabel heeft zijn voor- en nadelen, het nadeel van een VGA kabel is dat deze kabels een analoog signaal dragen. Dat betekent dat deze kabels een beperkte resolutie kennen, meestal is dit maximaal full HD (1920 x 1080 pixels). Veel nieuwere TV's en beeldschermen zijn in staat om Ultra HD en 4K resoluties weer te geven. Dat betekent dat een VGA kabel niet voor de optimale beeldkwaliteit zal zorgen. Dit heeft te maken met de maximale bandbreedte van de kabel. Hoe groter de resolutie van een signaal, hoe groter de benodigde bandbreedte. In principe is het niet zo dat er geen beeld wordt weergegeven wanneer er een hogere resolutie ingesteld is, echter zal het beeld minder scherp zijn dan gewenst. Ook is het zo dat VGA kabels geen audiosignaal overdragen, hiervoor zijn er echter wel oplossingen. Zo is het mogelijk om een VGA kabel met 3,5mm jack kabel aan te schaffen om wel audio aan te dragen, of een aparte 3,5mm audio kabel aan te sluiten.

VGA naar andere aansluiting

Het is ook mogelijk om een VGA aansluiting om te zetten naar een andere aansluiting, dit om van het analoge signaal een digitaal signaal te maken of gewoonweg om te zorgen dat u geen aparte audio jack kabel over de hele lengte erbij hoeft te leggen. Zo kunt u bijvoorbeeld van VGA naar HDMI met een VGA plus audio naar HDMI converter .

Heeft u advies nodig?

Komt u er niet uit? Neem dan gerust even contact met ons op.