UTP kabels
Met een UTP kabel kun je je laptop of andere apparaten verbinden met het internet. Plug het ene einde van de kabel in je router en het andere einde in jouw pc, tv of ander apparaat voor een razendsnelle verbinding. Bekijk hieronder onze verschillende UTP kabels en bestel eenvoudig bij Kabeldirect.
lees meer...
Wat is een UTP kabel?
Een UTP kabel wordt in de volksmond ook wel een internet- of netwerkkabel genoemd. De kabel doet in feite ook precies wat de naam zegt, namelijk het overbrengen van een internet signaal. Ofwel, het netwerk overbrengen van een router of modem naar een apparaat. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair, wat betekent dat de kabel niet extra beschermd is tegen storingen (interferentie) van buitenaf. Onbeschermd klinkt in dit geval ernstiger dan het is, want deze bescherming heb je gelukkig lang niet altijd nodig. Als een internetkabel niet naast een stroomkabel ligt, of wanneer je een eenvoudige kabel zoekt om je laptop snel in te pluggen, is een UTP kabel ideaal. Wil je toch een beschermde kabel? Kijk dan eens naar onze S/FTP kabels.
Welke soorten UTP kabels zijn er?
UTP kabels worden voornamelijk gecategoriseerd op basis van snelheid en bandbreedte. Hoe sneller data door de kabel doorgegeven kan worden, hoe hoger de categorisering. Dit komt doordat een hogere categorie kabel, een hogere bandbreedte heeft. Je kunt dit vergelijken met het aantal rijbanen op de snelweg, hoe meer rijbanen, hoe meer verkeer er tegelijkertijd door kan stromen. Bij Kabeldirect vind je verschillende UTP kabels in de kwaliteit CAT5e en CAT6. Deze categorieën hebben de volgende kenmerken:
- CAT 5e UTP kabels geven data door tegen een maximum van 1000 Mbit/s met een bandbreedte van 100 MHz.
- Een CAT6 kabel geeft data door met een maximum van 1000 Mbit/s en een bandbreedte van 250 MHz.
Afhankelijk van de snelheid van jouw netwerk kies je de kabel die het beste voor jou werkt. In principe werkt iedere kabel op ieder netwerk. Let er hierbij wel op dat de kabel zich aanpast naar de snelheid van je netwerk. Heb je een CAT5 netwerk, maar gebruik je een CAT6 kabel? Dan blijft je netwerk snelheid beperkt tot CAT5. Gebruik je andersom een CAT5 kabel op een CAT6 netwerk? Dan benut je niet de volledige snelheid van je netwerk.
Naast de verschillende categorieën, kun je ook kiezen voor verschillende materialen. Voor UTP kabels geldt over het algemeen dat je voor regulier gebruik kunt kiezen uit twee materialen: CU en CCA. Een CU kabel heeft een koperen ader kern. Hierdoor treedt er geen dataverlies op en behoud je de maximale netwerksnelheid. De kern is door het gebruik van koper ook minder gevoelig en gaat daardoor langer mee. Koper is namelijk flexibeler dan aluminium en geleidt een stuk beter. Een CCA kabel geldt als een goedkoper alternatief voor een CU kabel. De kabel bestaat uit een aluminium kern met een dun laagje koper. Deze kabel is minder soepel dan een CU kabel, waardoor de kans op breuken groter is. Over lange afstanden zorgt deze kabel voor een demping van het signaal, dit veroorzaakt mogelijk signaalverlies.
Snagless connectoren
De connectors van onze UTP kabels zijn bijna altijd snagless uitgerust. Dit betekent dat de connector goed beschermd is door middel van een plastic kapje. De connector gaat dan minder snel stuk en de kabel is eenvoudig monteren en loskoppelen zonder de bedrading of de connector te beschadigen. Op zoek naar losse RJ45 connectoren? Bekijk dan ons aanbod aan zelfbouw RJ45 stekkers.
Voordelen van UTP kabels
UTP kabels kennen verschillende voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld draadloze netwerken. Naast het installatiegemak, ondervind je tijdens het gebruik van een UTP kabel geen last van slecht bereik of wisselende verbindingen. Daarnaast concurreert jouw apparaat niet met andere apparaten wanneer het met een netwerk verbonden is. Jouw apparaat is immers direct verbonden met de vaste lijn, er is maar een apparaat op de kabel aangesloten. Hierdoor is een consistente verbinding met hoge snelheid via een UTP kabel nagenoeg gegarandeerd.
Let er bij het gebruik van een UTP kabel wel op dat je niet te veel UTP kabels dicht bij elkaar, of andere kabels in de buurt plaatst. Doordat de kabels niet afgeschermd zijn, kan dit nadelige gevolgen hebben, zoals interferentie. Dit kan resulteren in een onstabiel netwerk. De vuistregel bij het gebruik van UTP kabels en netwerkkabels is altijd: des te minder ruis, des te hoger de snelheid waarmee de data verstuurd kan worden.
UTP kabel accessoires
Loop je tijdens het monteren van je UTP kabel tegen een uitdaging aan? Bij Kabeldirect vind je naast een breed assortiment aan kabels, ook verschillende accessoires en gereedschap om jouw UTP netwerk zo goed mogelijk aan te leggen. Koppel bijvoorbeeld twee UTP kabels met een UTP koppelstuk of split je UTP netwerk over verschillende apparaten met een UTP Switch. Wil je zelf een UTP kabel in jouw gewenste lengte in elkaar zetten? Kijk dan eens bij ons UTP gereedschap. Hier vind je alles om een UTP kabel in elkaar te zetten, in te korten of te testen.
UTP Kabels kopen bij Kabeldirect.nl!
Kom je er niet uit, weet je niet welke UTP kabel jij nodig hebt of wil je gewoon wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.