CATEGORIEËN

Auto omvormer 12v naar 230v

Met een auto omvormer zet je 12 volt om naar 230 volt. Zo kun je in jouw auto gebruik maken van apparatuur met een stekker die je normaal binnenshuis ook gebruikt. Bekijk ons aanbod aan omvormers voor auto’s hieronder!

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2

Omvormer 12v naar 230v

Wil je de stroomspanning omvormen en transformeren van 12v of 24v naar 230v in jouw auto, boot of vrachtwagen? Dat kan met behulp van een 12v naar 230v omvormer. Dergelijke omvormers worden ook wel inverters genoemd. Deze apparaten zetten 12 volt of 24 volt gelijkspanning om naar 230 volt wisselspanning. Op deze manier kun je in de auto, boot of vrachtwagen gebruik maken van apparatuur die je normaal binnen in het stopcontact steekt. Let op: het is belangrijk om het juiste startvoltage te kiezen. Auto's beschikken meestal over 12 volt accu's en vrachtwagens vaak over 24 volt. Dit kun je eenvoudig opzoeken in de handleiding van jouw voertuig of door bijvoorbeeld onder de motorkap te kijken. Lagere spanning (zoals 12v of 24v) wordt naar hogere spanning omgezet via een zogenaamde wisselrichter. Deze wisselrichter zorgt ervoor dat gelijkspanning wordt omgezet naar wisselspanning, en dat deze op zijn beurt getransformeerd wordt naar de gewenste uitgangsspanning (meestal 230v).

Gemodificeerde en zuivere sinus 12v omvormer

Er bestaan twee soorten 12v omvormers, 12v gemodificeerde en 12v zuivere omvormers. Deze omvormers verschillen natuurlijk van elkaar, maar wat zijn die verschillen precies? De gemodificeerde sinus omvormers zijn goedkoper, maar niet geschikt voor elk apparaat. In de praktijk is niet elk apparaat geschikt voor gebruik in combinatie met een gemodificeerde sinus omvormers.

Apparaten die geschikt zijn voor gemodificeerde sinus omvormers

Hieronder geven we een lijstje met voorbeelden van enkele apparaten die je kunt aansluiten op gemodificeerde sinus omvormers:

 • (Gloei)lampen
 • Kleine waterkokers
 • Kleine koelboxen
 • Föhns
 • Kleine kacheltjes

Apparaten die alleen geschikt zijn voor zuivere sinus omvormers

Hieronder geven we een lijstje met voorbeelden van enkele apparaten die je aan moet sluiten op zuivere sinus omvormers:

 • Apparaten met een elektromotor, zoals een boormachine, elektrische zaag en ander elektrisch gereedschap
 • Apparaten waar een pomp in zit, zoals een vriezer, koelkast en airconditioner
 • Apparaten met een hitte of warmte element zoals kookplaten en inductieplaten
 • Medische apparaten
 • Gevoelige koffieapparaten zoals Senseo en Nespresso
 • Keukenmachines zoals blenders, mixers en dergelijke
 • TV’s met LCD of Plasmaschermen
 • Satelliet ontvangers
 • Compressors
 • Laptops, printers, routers, modems
 • Stereo-apparatuur
 • Game consoles
 • Oplaadbaar gereedschap

Zuivere sinus omvormers geven exact dezelfde stroom zoals je die ook thuis uit het stopcontact krijgt. Een zuivere sinus omvormers genereert een (bijna) perfecte wisselspanning. In tegenstelling tot een gemodificeerde sinus omvormer maakt een zuivere sinus omvormer alleen maar 50 Hertz sinusvormige wisselspanning. Zuivere sinus omvormers kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld een magnetron, fijne meet- en zendapparatuur of bijvoorbeeld een SenSeo aan te sluiten. Het voordeel van deze omvormer is dus dat je een meer zuivere stroom genereert. Op die manier kun je bijvoorbeeld TV’s of radio’s aansluiten, zonder dat je een ruis hoort of storingen in beeld ziet. Bij twijfel is het dus altijd beter om een zuivere sinus omvormer aan te schaffen. Op die manier weet je zeker dat je altijd goed zit! Wanneer er niks vermeld staat bij het artikel kun je ervan uitgaan dat het een gemodificeerde sinus omvormer betreft.

Het verschil tussen de twee omvormers

Wij kunnen ons voorstellen dat het verhaal hierboven complex en moeilijk te begrijpen is. Daarom leggen we hieronder, aan de hand van een voorbeeld, uit hoe je de omvormers moet bekijken. Je kunt de omvormers vergelijken met zuiver en onzuiver kraanwater. Als je jouw water kraan opendraait, verwacht je dat daar zuiver, en dus gefilterd water uit komt zonder verontreiniging. Dit water kun je voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals om te van drinken, om je tanden mee te poetsen, om mee te koken , je vaat mee schoon te maken, je kleren te wassen enzovoort.

Stel nou dat uit die kraan geen zuiver water, maar "minder goed gereinigd water" zou komen. Het water is dan niet ineens onbruikbaar, maar het aantal doeleinden waarvoor je het kunt gebruiken is wel anders. Zo zou je jouw vaat er wel nog mee schoon kunnen maken, je handen en kleren ermee kunnen wassen en ermee kunnen koken. Drinken is dan weer een minder goed idee en tandenpoetsen is een twijfelgevalletje.

Zo zijn er ook apparaten die absoluut niet met de ongefilterde stroom om kunnen gaan. Voor deze apparaten heb je dus een zuivere sinus omvormer nodig. Gebruik je de ‘verkeerde’ omvormer voor jouw apparaat? Dan kunnen er rare geluiden uit de omvormer komen en kan er hittevorming en andere negatieve gevolgen ontstaan. Sommige apparaten zullen zelfs helemaal niet werken en andere apparaten tonen pas na een tijdje symptomen. Zuivere sinus omvormers zijn dus duurder, maar je krijgt er ook een goed werkende omvormer voor terug. Een goede stabiele werking van gemodificeerde omvormers voor de eerder genoemde apparaten kunnen wij helaas niet garanderen. Indien er apparaten worden aangesloten op een gemodificeerde omvormer waar het apparaat gevoelig voor is, kunnen wij een defecte omvormer niet gratis repareren of vervangen. Let dus goed op welk type omvormer jij nodig hebt voordat je er een koopt!

Welk wattage heb ik nodig?

Bij omvormers met hogere wattages kan er geen gebruik gemaakt worden van de sigarettenaansteker aansluiting. Een sigarettenaansteker mag tot 120 watt worden belast. Je kunt deze specifieke omvormers direct op de accu aansluiten. Het benodigde wattage is afhankelijk van het apparaat dat je wenst aan te sluiten. Welk wattage je nodig hebt vind je vrijwel altijd terug wanneer je de specificaties van het aan te sluiten apparaat bekijkt. Als het aantal watt niet vermeld staat kun je dit zelf berekenen door het voltage te vermenigvuldigen met het aantal ampère. Bijvoorbeeld: 230 volt x 3 ampère is 690 watt. De omvormer die je nodig hebt hoort altijd minimaal het dubbele van dit getal te kunnen leveren.

220 of 230 volt?

Binnen deze omvormers wordt de gebruikelijke 12 of 23 volt gelijkspanning omgezet in wisselspanning. Deze wisselspanning wordt getransformeerd naar de juiste spanning, in de meeste gevallen is deze spanning gelijk aan de lichtnet spanning, 230 volt. Voorheen was dit 220 volt. Je kunt oudere 220v apparatuur echter gewoon gebruiken met deze omvormers. Veel apparatuur kan tegenwoordig met meerdere spanningen omgaan. Dat verklaart waarom op veel apparaten aangegeven staat dat een wisselspanning van 100 tot 240 volt gewoon werkt.

12V apparaten binnenshuis aansluiten?

Ben je op zoek naar een omvormer waarmee je 12 volt apparaten binnenshuis aan kunt sluiten? Dan heb je een 230 volt naar 12 volt omvormer nodig.

Omvormer 12v kopen bij Kabeldirect.nl!

Kom je er niet uit, weet je niet welke 12v omvormer jij nodig hebt of wil je gewoon wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.