CATEGORIEËN

12v naar 230v omvormer

Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2

Van 12v of 24v naar 230v

In de auto, boot of vrachtwagen. Dat kan met behulp van een 12v naar 230v omvormer, ook wel inverters genoemd. Deze apparaten zetten 12 volt of 24 volt gelijkspanning om naar 230 volt wisselspanning. Op deze manier kunt u in de auto, boot of vrachtwagen gebruik maken van apparatuur die u normaal binnen gewoon in het stopcontact kunt steken. Het is belangrijk om het juiste startvoltage te kiezen. Auto's beschikken meestal over 12 volt accu's, vrachtwagens vaak over 24 volt. Dit kunt u eenvoudig opzoeken in de handleiding van uw voertuig of door bijvoorbeeld onder de motorkap te kijken.

Gemodificeerde en zuivere sinus 12v omvormer

Er bestaat een verschil tussen gemodificeerde en zuivere sinus omvormers. De gemodificeerde sinus omvormers zijn goedkoper maar niet geschikt voor elk apparaat. Het is geen probleem om bijvoorbeeld lampen, een waterkoker of een kleine koelkast aan te sluiten. Zuivere sinus omvormers geven exact dezelfde stroom zoals u die ook thuis uit het stopcontact krijgt.

Deze kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld een magnetron, fijne meet- en zendapparatuur of bijvoorbeeld een SenSeo aan te sluiten. Bij twijfel is het altijd beter om een zuivere sinus omvormer aan te schaffen. Wanneer er niks vermeld staat bij het artikel kunt u ervan uitgaan dat het een gemodificeerde sinus omvormer betreft.

Welk wattage heb ik nodig?

Bij omvormers met hogere wattages kan er geen gebruik gemaakt worden van de sigarettenaansteker aansluiting. Een sigarettenaansteker mag tot 120 watt worden belast. U kunt deze specifieke omvormers direct op de accu aansluiten. Het benodigde wattage is afhankelijk van het apparaat dat u wenst aan te sluiten.

Welk wattage u nodig heeft vindt u vrijwel altijd terug wanneer u de specificaties van het aan te sluiten apparaat bekijkt. Als het aantal watt niet vermeld staat kunt u dit zelf berekenen door voltage te vermenigvuldigen met het aantal ampère. Bijvoorbeeld: 230 volt x 3 ampère is 690 watt. De omvormer die u nodig heeft hoort altijd minimaal het dubbele van dit getal te kunnen leveren.

220 of 230 volt?

Binnen deze omvormers wordt de gebruikelijke 12 of 23 volt gelijkspanning omgezet in wisselspanning. Deze wisselspanning wordt getransformeerd naar de juiste spanning, in de meeste gevallen is deze spanning gelijk aan de lichtnet spanning, 230 volt. Voorheen was dit 220 volt. U kunt oudere 220v apparatuur echter gewoon gebruiken met deze omvormers.

Veel apparatuur kan tegenwoordig met meerdere spanningen omgaan, dat verklaart waarom op veel apparaten aangegeven staat dat een wisselspanning van 100 tot 240 volt gewoon werkt.

12V apparaten binnenshuis aansluiten?

Bent u op zoek naar een omvormer waarmee u 12 volt apparaten binnenshuis aan kunt sluiten? Dan heeft u een 230 volt naar 12 volt omvormer nodig.