CATEGORIEËN

Auto omvormer 12v naar 230v

Met een auto omvormer zet je 12 volt om naar 230 volt. Zo kun je in jouw auto gebruik maken van apparatuur met een stekker die je normaal binnenshuis ook gebruikt. Bekijk ons aanbod aan omvormers voor auto’s hieronder!

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2

Omvormer 12v naar 230v

Wil je de stroomspanning omvormen en transformeren van 12v of 24v naar 230v in jouw auto, boot of vrachtwagen? Dat kan met behulp van een 12v naar 230v omvormer. Dergelijke omvormers worden ook wel inverters genoemd. Deze apparaten zetten 12 volt of 24 volt gelijkspanning om naar 230 volt wisselspanning. Op deze manier kun je in de auto, boot of vrachtwagen gebruik maken van apparatuur die je normaal binnen in het stopcontact steekt. Let op: het is belangrijk om het juiste startvoltage te kiezen. Auto's beschikken meestal over 12 volt accu's en vrachtwagens vaak over 24 volt. Dit kun je eenvoudig opzoeken in de handleiding van jouw voertuig of door bijvoorbeeld onder de motorkap te kijken. Lagere spanning (zoals 12v of 24v) wordt naar hogere spanning omgezet via een zogenaamde wisselrichter. Deze wisselrichter zorgt ervoor dat gelijkspanning wordt omgezet naar wisselspanning, en dat deze op zijn beurt getransformeerd wordt naar de gewenste uitgangsspanning (meestal 230v).

Gemodificeerde en zuivere sinus 12v omvormer

Er bestaat een verschil tussen gemodificeerde en zuivere sinus omvormers. De gemodificeerde sinus omvormer zijn goedkoper, maar niet geschikt voor elk apparaat. In tegenstelling tot zuivere sinus omvormers maakt een gemodificeerde sinus omvormer naast 50Hz wisselspanning ook extra storende frequenties. Niet elk apparaat is geschikt voor gemodificeerde sinus omvormers. Toch bestaan er enkele producten die je zonder problemen kunt gebruiken bij deze omvormers, zoals (gloei)lampen, waterkokers en kleine koelkasten. Alle apparaten waar een elektromotor in zit, zoals een boormachine, elektrische zaag of keukenmachine en alle apparaten waar een pomp in zit, zoals een vriezer of airconditioning werken niet met een gemodificeerde sinus omvormer!

Zuivere sinus omvormers geven exact dezelfde stroom zoals je die ook thuis uit het stopcontact krijgt. Een zuivere sinus omvormers genereert een (bijna) perfecte wisselspanning. In tegenstelling tot een gemodificeerde sinus omvormer maakt een zuivere sinus omvormer alleen maar 50 Hertz sinusvormige wisselspanning. Zuivere sinus omvormers kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld een magnetron, fijne meet- en zendapparatuur of bijvoorbeeld een SenSeo aan te sluiten. Het voordeel van deze omvormer is dus dat je een meer zuivere stroom genereert. Op die manier kun je bijvoorbeeld TV’s of radio’s aansluiten, zonder dat je een ruis hoort of storingen in beeld ziet. Bij twijfel is het dus altijd beter om een zuivere sinus omvormer aan te schaffen. Op die manier weet je zeker dat je altijd goed zit! Wanneer er niks vermeld staat bij het artikel kun je ervan uitgaan dat het een gemodificeerde sinus omvormer betreft.

Welk wattage heb ik nodig?

Bij omvormers met hogere wattages kan er geen gebruik gemaakt worden van de sigarettenaansteker aansluiting. Een sigarettenaansteker mag tot 120 watt worden belast. Je kunt deze specifieke omvormers direct op de accu aansluiten. Het benodigde wattage is afhankelijk van het apparaat dat je wenst aan te sluiten. Welk wattage je nodig hebt vind je vrijwel altijd terug wanneer je de specificaties van het aan te sluiten apparaat bekijkt. Als het aantal watt niet vermeld staat kun je dit zelf berekenen door het voltage te vermenigvuldigen met het aantal ampère. Bijvoorbeeld: 230 volt x 3 ampère is 690 watt. De omvormer die je nodig hebt hoort altijd minimaal het dubbele van dit getal te kunnen leveren.

220 of 230 volt?

Binnen deze omvormers wordt de gebruikelijke 12 of 23 volt gelijkspanning omgezet in wisselspanning. Deze wisselspanning wordt getransformeerd naar de juiste spanning, in de meeste gevallen is deze spanning gelijk aan de lichtnet spanning, 230 volt. Voorheen was dit 220 volt. Je kunt oudere 220v apparatuur echter gewoon gebruiken met deze omvormers. Veel apparatuur kan tegenwoordig met meerdere spanningen omgaan. Dat verklaart waarom op veel apparaten aangegeven staat dat een wisselspanning van 100 tot 240 volt gewoon werkt.

12V apparaten binnenshuis aansluiten?

Ben je op zoek naar een omvormer waarmee je 12 volt apparaten binnenshuis aan kunt sluiten? Dan heb je een 230 volt naar 12 volt omvormer nodig.

Omvormer 12v kopen bij Kabeldirect.nl!

Kom je er niet uit, weet je niet welke 12v omvormer jij nodig hebt of wil je gewoon wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.