CATEGORIEËN

Auto omvormer 12v naar 230v

Met een auto omvormer zet je 12 volt om naar 230 volt. Zo kun je in jouw auto gebruik maken van apparatuur met een stekker die je normaal binnenshuis ook gebruikt. Bekijk ons aanbod aan omvormers voor auto’s hieronder!

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2

Omvormer 12v naar 230v

Wil je de stroomspanning omvormen en transformeren van 12v of 24v naar 230v in jouw auto, boot of vrachtwagen? Dat kan met behulp van een 12v naar 230v omvormer. Dergelijke omvormers worden ook wel inverters genoemd. Deze apparaten zetten 12 volt of 24 volt gelijkspanning om naar 230 volt wisselspanning. Op deze manier kun je in de auto, boot of vrachtwagen gebruik maken van apparatuur die je normaal binnen in het stopcontact steekt. Let op: het is belangrijk om het juiste startvoltage te kiezen. Auto's beschikken meestal over 12 volt accu's en vrachtwagens vaak over 24 volt. Dit kun je eenvoudig opzoeken in de handleiding van jouw voertuig of door bijvoorbeeld onder de motorkap te kijken. Lagere spanning (zoals 12v of 24v) wordt naar hogere spanning omgezet via een zogenaamde wisselrichter. Deze wisselrichter zorgt ervoor dat gelijkspanning wordt omgezet naar wisselspanning, en dat deze op zijn beurt getransformeerd wordt naar de gewenste uitgangsspanning (meestal 230v).

Gemodificeerde en zuivere sinus 12v omvormer

Er bestaan twee soorten 12v omvormers, 12v gemodificeerde en 12v zuivere omvormers. Deze omvormers verschillen natuurlijk van elkaar, maar wat zijn die verschillen precies? De gemodificeerde sinus 12v omvormers zijn goedkoper, maar niet geschikt voor elk apparaat. In de praktijk is niet elk apparaat geschikt voor gebruik in combinatie met een gemodificeerde sinus omvormers.

Gemodificeerde sinus omvormers

Een gemodificeerde sinus 12v omvormer is een apparaat dat stroom van 12 volt (bijvoorbeeld uit een accu of zonnepaneel) omzet in stroom die elektrische apparaten kunnen gebruiken. Maar de golfvorm van de stroom ziet er anders uit dan normaal, het is hoekiger in plaats van mooi rond. Het voordeel van een gemodificeerde sinus 12V omvormer is dat het goedkoper is en je het kunt gebruiken voor eenvoudige apparaten zoals lampen, ventilatoren en sommige gereedschappen. Het grote nadeel is dat het niet geschikt is voor gevoelige elektronische apparaten zoals medische apparatuur, computers, televisies en sommige soorten lampen. Deze apparaten kunnen beschadigd raken of storingen hebben als je ze aansluit op een gemodificeerde sinus 12V omvormer. Dus, voordat je je apparaten aansluit, moet je controleren of ze wel werken met dit soort omvormer.

Hieronder geven we een lijstje met voorbeelden van enkele apparaten die je kunt aansluiten op gemodificeerde sinus omvormers:

  • Eenvoudige elektronica zoals gloeilampen, elektrische ventilatoren, elektrische kachels, elektrische strijkijzers, waterkokers en toasters.
  • Elektrisch gereedschap zoals boormachines, schuurmachines, zaagmachines, en compressoren zonder elektronische regeling.
  • Apparaten die werken op basis van een transformator zoals laadapparatuur van accu's, halogeen verlichting, en sommige audio- en videoproducten.
  • Eenvoudige apparatuur die mechanisch of elektromechanisch wordt aangedreven, zoals pompen, ventilatoren, kleine airconditioners, koelboxen en kleine koelkasten.

Zuivere sinus omvormers

Zuivere sinus omvormers geven exact dezelfde stroom zoals je die ook thuis uit het stopcontact krijgt. Een zuivere sinus omvormers genereert een (bijna) perfecte wisselspanning. In tegenstelling tot een gemodificeerde sinus omvormer maakt een zuivere sinus omvormer alleen maar 50 Hertz sinusvormige wisselspanning. Zuivere sinus omvormers kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld een magnetron, fijne meet- en zendapparatuur of bijvoorbeeld een SenSeo aan te sluiten. Het voordeel van deze omvormer is dus dat je een meer zuivere stroom genereert. Op die manier kun je bijvoorbeeld TV’s of radio’s aansluiten, zonder dat je een ruis hoort of storingen in beeld ziet. Bij twijfel is het dus altijd beter om een zuivere sinus omvormer aan te schaffen. Op die manier weet je zeker dat je altijd goed zit! Wanneer er niks vermeld staat bij het artikel kun je ervan uitgaan dat het een gemodificeerde sinus omvormer betreft.

Hieronder geven we een lijstje met voorbeelden van enkele apparaten die je aan moet sluiten op zuivere sinus omvormers:

  • Medische apparaten zoals CPAP machines, beademingsapparatuur, infuuspompen en zuurstof concentrators.
  • Geavanceerde elektronica zoals computers, laptops, tablets, printers en televisies.
  • Audio-apparatuur zoals versterkers, mixers en microfoons.
  • Elektrisch gereedschap zoals boormachines, cirkelzagen, slijpmachines en lasapparatuur.
  • Apparatuur met elektronische motoren, zoals koelkasten, airconditioners, wasmachines en pompen.
  • Apparaten met opladers zoals telefoons, camera's en laptops.

Het verschil tussen de twee omvormers

Een 12V omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van 12 volt van bijvoorbeeld een accu wordt omgezet naar wisselstroom, die nodig is voor elektrische apparaten. Een zuivere sinus 12V omvormer doet dit door de wisselstroom te laten stromen in de vorm van een mooie, vloeiende golf, net zoals je thuis uit het stopcontact zou krijgen. Dit is belangrijk voor gevoelige apparaten zoals medische apparatuur, computers en televisies omdat er anders storingen kunnen optreden of ze beschadigd kunnen raken.

Een gemodificeerde sinus 12V omvormer daarentegen produceert een meer hoekige golfvorm die niet zo mooi vloeiend is als die van een zuivere sinus 12V omvormer. Dit is vaak goedkoper, maar het kan storingen veroorzaken bij sommige elektronische apparaten. Het is daarom belangrijk om te controleren of uw apparaten compatibel zijn met dit type omvormer voordat u ze aansluit.

Gebruik je de ‘verkeerde’ omvormer voor jouw apparaat? Dan kunnen er rare geluiden uit de omvormer komen en kan er hittevorming en andere negatieve gevolgen ontstaan. Sommige apparaten zullen zelfs helemaal niet werken en andere apparaten tonen pas na een tijdje symptomen. Zuivere sinus omvormers zijn dus duurder, maar je krijgt er ook een goed werkende omvormer voor terug. Een goede stabiele werking van gemodificeerde omvormers voor de eerder genoemde apparaten kunnen wij helaas niet garanderen. Indien er apparaten worden aangesloten op een gemodificeerde omvormer waar het apparaat gevoelig voor is, kunnen wij een defecte omvormer niet gratis repareren of vervangen. Let dus goed op welk type omvormer jij nodig hebt voordat je er een koopt!

Welk wattage heb ik nodig?

Bij omvormers met hogere wattages kan er geen gebruik gemaakt worden van de sigarettenaansteker aansluiting. Een sigarettenaansteker mag tot 120 watt worden belast. Je kunt deze specifieke omvormers direct op de accu aansluiten. Het benodigde wattage is afhankelijk van het apparaat dat je wenst aan te sluiten. Welk wattage je nodig hebt vind je vrijwel altijd terug wanneer je de specificaties van het aan te sluiten apparaat bekijkt. Als het aantal watt niet vermeld staat kun je dit zelf berekenen door het voltage te vermenigvuldigen met het aantal ampère. Bijvoorbeeld: 230 volt x 3 ampère is 690 watt. De omvormer die je nodig hebt hoort altijd minimaal het dubbele van dit getal te kunnen leveren.

220 of 230 volt?

Binnen deze omvormers wordt de gebruikelijke 12 of 23 volt gelijkspanning omgezet in wisselspanning. Deze wisselspanning wordt getransformeerd naar de juiste spanning, in de meeste gevallen is deze spanning gelijk aan de lichtnet spanning, 230 volt. Voorheen was dit 220 volt. Je kunt oudere 220v apparatuur echter gewoon gebruiken met deze omvormers. Veel apparatuur kan tegenwoordig met meerdere spanningen omgaan. Dat verklaart waarom op veel apparaten aangegeven staat dat een wisselspanning van 100 tot 240 volt gewoon werkt.

12V apparaten binnenshuis aansluiten?

Ben je op zoek naar een omvormer waarmee je 12 volt apparaten binnenshuis aan kunt sluiten? Dan heb je een 230 volt naar 12 volt omvormer nodig.

Omvormer 12v kopen bij Kabeldirect.nl!

Kom je er niet uit, weet je niet welke 12v omvormer jij nodig hebt of wil je gewoon wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.