CATEGORIEËN

Digitale coax audiokabel

Een digitale coax audiokabel zorgt ervoor dat geluid op apparatuur in je woning goed worden ontvangen en weergegeven. De Coaxkabels voor geluidsdoeleinden noemt men ook wel coaxiale digitale audiokabels. Daarnaast zijn er digitale coax kabels voor beeldapparatuur. Wij hebben kabels voor alle apparaten met een digitaal coaxiale aansluiting.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2 3

Waar kan je digitale coax kabels voor gebruiken?

Beeld en geluid komen je woning binnen in een digitaal formaat. Dit digitale signaal moet worden doorgegeven aan je apparatuur en daarvoor moet je een digitale coax kabel of coaxiale digitale audiokabel aansluiten. Audiokabels gebruik je onder meer voor blu-rayspelers, dvd-spelers, cd-spelers, versterkers, soundbars, mediaspelers en digitale radio’s. Heb je een digitale coax kabel nodig voor digitale kabeltelevisie? Dan is het belangrijk dat je een kabel koopt die niet specifiek voor audio bedoeld is. De kabel wordt tussen de wandcontactdoos of meterkast en de digitaal coaxiale aansluiting van je tv of decoder geplaatst.

Hoe werkt een digitale coax kabel?

Coaxkabels danken hun naam aan het feit dat de binnenste en buitenste geleidende delen dezelfde as hebben. Het betreft hier de koperen kern en de omhullende kabelmantel. Door het samenvallen van de assen zijn de kabels stralingsarm. Hiermee wordt bedoeld dat de kans op storingen door naar binnen of buiten lekkende hoogfrequente signalen minimaal is. Dankzij de coaxiale opbouw heffen de elektrische en magnetische velden die de binnen- en buitengeleider veroorzaken elkaar namelijk op. Hoewel ze niet naar deze eigenschap zijn genoemd, zijn de meeste andere digitale audio- en videokabels overigens ook coaxiaal. De digitale coax audio aansluiting herken je aan de oranje, paarse of zwarte tulp aansluiting.

Bouw digitale audiokabel

De digitale signalen die door middel van een digitale audiokabel worden afgegeven worden ook wel S/PDIF genoemd. Dit staat voor Sony/Philips Digital Interface. De kabels zijn aan beide kanten voorzien van een mannelijke tulp stekker (RCA Male pluggen). Hierdoor zijn ze ook te gebruiken om een subwoofer aan te sluiten op een versterker of surround set.

Welke voordelen biedt een digitale coax kabel?

Behalve dat de kans op storingen vrijwel nihil is, hebben coaxiale digitale audiokabels nog meer voordelen. Zo hebben ze een hoog frequentiebereik. Daardoor worden digitale signalen in een groot frequentiegamma perfect doorgegeven. Het bereik van een coaxkabel is 5 tot 3000 Mhz. Een ander voordeel van dit soort kabels is hun lage demping. Dit betekent dat het signaal over alle afstanden altijd even sterk blijft. Dus bijvoorbeeld ook als je een digitale coax kabel van tien of vijftien meter gebruikt. Wat bijdraagt aan de sterke signaaloverdracht is de goede afscherming van deze kabels. Dit wordt aangegeven in dB’s. De kwaliteit van het geluidssignaal is te vergelijken met de kwaliteit die te behalen is met optische toslink kabels.

Wat is het verschil met andere kabels?

Naast digitale coax kabels zijn er ook analoge kabels. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is dat je met coaxkabels weinig tot geen last meer hebt van storingen en interferentie. Daarbij is het natuurlijk wel zo dat je voor een tv met een digitaal coaxiale aansluiting altijd een digitale coax kabel nodig hebt. Een analoge kabel werkt hierop namelijk niet goed. Er zijn veel verschillende digitale coax kabels. Oriënteer je dus goed op de mogelijkheden of neem anders contact met ons op voor advies.

Let op: een digitale coaxkabel is dus iets heel anders dan een coaxkabel die van de Ziggo wandcontactdoos naar je TV of decoder loopt voor overdracht van TV signalen.

Coaxiale digitale audiokabel kopen bij Kabeldirect.nl!

Kom je er niet uit, weet je niet welke coaxiale digitale audiokabel jij nodig hebt of wil je gewoon wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.