CATEGORIEËN

Thunderbolt kabels

Je Apple Macbook of iMac koppelen aan een beeldscherm of ander apparaat? Dan heb je een Thunderbolt kabel of -adapter nodig. We hebben ruim assortiment kabels en Thunderbolt adapters geschikt voor Thunderbolt 1, 2 en 3 aansluitingen.

lees meer...

Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2

Wat is een Thunderbolt kabel?

Een Thunderbolt aansluiting is een door Apple gepatenteerde aansluiting. Thunderbolt 1 en 2 aansluitingen kun je zien als een Apple versie van de Mini DisplayPort (mDP) aansluiting. Thunderbolt 3 heeft ontzettend veel weg van en werkt samen met USB-C. Dit is de opvolger van USB A en B, FireWire en (e)SATA. Je kunt een Thunderbolt kabel herkennen aan het bliksem logo op de kabel (vandaar ook de naam Thunderbolt).

Welke Thunderbolt kabel heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten thunderbolt kabels. De soort kabel die je nodig hebt ligt aan wat je wilt aansluiten en van welke Thunderbolt aansluiting je gebruik wilt maken. De verschillende Thunderbolt poorten ondersteunen verschillende soorten protocollen en kunnen gebruikt worden voor de overdracht van:

  • Videosignalen (HDMI, DVI, VGA)
  • Audiosignalen
  • DC voeding (stroomoverdracht)
  • Data naar USB/Firewire

Thunderbolt adapter

Mocht je een apparaat hebben zonder Thunderbolt aansluiting dan kun je altijd gebruik maken van een adapter. Een adapter kan jouw Thunderbolt aansluiting omzetten in bijvoorbeeld een USB, (mini) DisplayPort of HDMI poort.

Thunderbolt vs Mini DisplayPort en USB-C

Ook al lijken deze aansluitingen en stekkers visueel op elkaar ze zijn niet hetzelfde. Hieronder leggen we je kort uit hoe ze verschillen en werken.

Thunderbolt 1 & 2 vs Mini DisplayPort

Thunderbolt 1 en 2 maken gebruik van de Mini-DisplayPort (mDP) stekker. Een Thunderbolt aansluiting is wel compatibel met een Mini-DisplayPort kabel, maar een mDP aansluiting niet met een Thunderbolt kabel. Thunderbolt 1 snelheden zijn gelijk aan Mini DisplayPort, maar vanaf Thunderbolt 2 verdubbelt de snelheid van bestandsoverdracht.

  • Snelheid Mini DisplayPort: tot 10 Gbps
  • Snelheid Thunderbolt 1: tot 10 Gbps
  • Snelheid Thunderbolt 2: tot 20 Gbps

Thunderbolt 3 vs USB-C

Je Thunderbolt 3 kabel heeft dezelfde stekker als een USB-C, maar er zijn toch verschillen. Net als hierboven kan de snelheid van een USB-C variëren door het type USB dat ondersteunt wordt. Zo is er de USB 3.0 (ook wel USB 3.1 Gen 1 en USB 3.2 Gen 1 genoemd), maar ook USB 3.2 Gen 2. De snelheid kan vele malen trager zijn dan een Thunderbolt 3 kabel. Ook ondersteunen niet alle USB-C apparaten Thunderbolt 3 connectors, maar een Thunderbolt 3 apparaat zal wel een USB-C connector ondersteunen.

  • Snelheid USB-C 3.0 (3.1 Gen 1, ook wel 3.2 Gen 1): tot 5 Gbps.
  • Snelheid USB-C 3.1 Gen 2, ook wel 3.2 Gen 2): tot 10 Gbps.
  • Snelheid Thunderbolt 3: tot 40 Gbps

Een Thunderbolt kabel koop je bij Kabeldirect.nl

Bekijk hierboven ons assortiment aan Thunderbolt kabels van merken zoals Delock en StarTech. Bestel je vandaag vóór 22:00? Dan ontvang jij jouw product morgen al in huis! Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op dé oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.