CATEGORIEËN

Installatiedraad / VD draad 100m

Wil je nieuwe buitenlamp aansluiten of een nieuw wandstopcontact aanleggen? Dan moet je waarschijnlijk de oude installatiedraad verlengen of nieuwe installatiedraad leggen. Hier bij Kabeldirect hebben wij een breed assortiment installatiedraden per 100m die jou helpen de klus te klaren.

lees meer...

Wat is VD draad?

Installatiedraad of vd-draad is elektriciteitsdraad die je gebruikt bij elektrische installaties. De draad bestaat uit een massief koperen kern, want koper geleidt elektriciteit heel goed. Om de kern te beschermen is er een isolatie aangebracht die bestaat uit vinyl. Vandaar ook dat installatiedraad ook de naam VD (vinyl draad) heeft.

Soorten installatiedraden

Er zijn meerdere soorten VD draden. Bij standaard klussen, denk aan huisinstallaties, waarbij je dus 230V gebruikt worden vier soorten draden gebruikt. Deze verschillende draden worden aangeduid met verschillende draadkleuren.

Kleuren installatiedraad

  • Blauw - Nuldraad
  • Bruin - Fasedraad
  • Grijs - Fasedraad (drie fasen)
  • Groen / geel - Aarddraad
  • Zwart - Schakeldraad

Maximale toelaatbare stroomsterkte

De maximaal toelaatbare stroomsterkte hangt af van de dikte (doorsnede) van de draad. Er zijn 3 gangbare maten die bij huisinstallaties gebruikt worden:

  • 1,5 mm²: veilig tot 10 A smeltveiligheden en 16 A installatieautomaten.
  • 2,5 mm²: veilig tot 16 A smeltveiligheden en 20 A automaten.
  • 6 mm²: veilig tot 32 A smeltveiligheden en 40A automaten.

Gebruik VD installatiedraad

VD installatiedraad wordt bij het maken van elektrische installaties. Meestal vind je dit terug in huisinstallaties. Het zorgt ervoor dat er stroom vloeit van je meterkast naar wandcontactdozen en schakelaars. Als je dus handig bent kun je zelf al je verlichting installeren.

Om stopcontacten en andere aansluiten te maken heb je een combinatie nodig van de verschillende draden. Wanneer je de draden wilt koppelen aan een elektrische installatie (lamp, wandcontactdoos, deurbel etc.) zul je kroonstenen of lasdoppen nodig hebben. Soms zijn deze meegeleverd met jouw product wanneer niet hebben wij een ruim assortiment waaruit jij kunt kiezen. Bekijk hier al onze kroonstenen, lasklemmen en lasdoppen.

Draden voor wandcontactdozen en stopcontacten

Voor de wandcontactdozen en stopcontacten heb je een combinatie van 3 elektriciteitsdraden nodig, een bruine de fase hier staat spanning op, een blauwe draad de nul en een groen gele draad de aarding (beschermingsleiding).

Draden voor schakelaars

Om een schakelaar voor bijvoorbeeld een lamp aan te sluiten heb je een combinatie van 2 draden nodig, een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad.

Installatiedraad koop je bij Kabeldirect.nl

Bekijk hier ons assortiment aan installatie- en vd draden. Bestel je vandaag vóór 22:00? Dan ontvang jij jouw product morgen al in huis! Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op dé oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stel jouw vraag in onze live chat of stuur ons een e-mailbericht.