CATEGORIEËN

OFC luidsprekerkabel

Wil je het maximale uit jouw audio-installatie halen? Kies dan voor een hoogwaardige OFC luidsprekerkabel. In ons assortiment vind je OFC kabels per meter, maar ook in grotere lengtes zoals 10, 15 en 20 meter. Heb je nu langere kabels nodig? Bekijk dan onze OFC kabels op rol!

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2 3

Wat is een OFC Kabel?

Een OFC kabel is een koperen kabel die doorgaans gebruikt wordt bij audio-toepassingen, zoals audio-installaties. OFC staat voor Oxygen Free Copper. De kabel is gemaakt van zuiver koper, waardoor deze minder snel oxideert. Zodra zuurstof in aanraking komt met metaal start namelijk het oxidatieproces. Verschillende merken verwijzen soms naar CU luidsprekerkabel, echter is dit niet helemaal hetzelfde als OFC. OFC luidsprekerkabel bestaat uit 99% zuiver koper, CU bestaat voor 99,9% uit zuiver koper. Het verschil hiertussen is te verwaarlozen, dat is waarom beide termen vaak uitgewisseld worden. Wil je dus optimaal genieten van jouw stereo- of audio-installatie? Dan zijn OFC luidsprekerkabels de kabels voor jou.

Oxideren kabels onder isolatie niet?

Hoewel koper minder snel oxideert onder isolatie, oxideert deze op termijn ook. Doorgaans doe je er goed aan om één keer per jaar de uiteinden van de kabel in te korten. Dat is zeker het geval bij ‘standaard’ luidsprekerkabels. Koop je dergelijke kabels? Zorg er dan voor dat de kabel altijd wat langer is dan je nodig hebt. Tevens is het verstandig kabels te termineren met bijvoorbeeld een adereindhuls en de juiste bijbehorende krimptang. Dit zorgt er niet alleen voor dat er sprake is van minder ‘bloot koper’, het vergroot ook het contactoppervlak van de verbinding tussen de luidsprekerdraad en de luidspreker of versterker. Hierna kun je het overgebleven ontbloot koper beschermen door middel van een krimpkous. Het voordeel van kwalitatieve OFC kabels is dat ze dus minder snel oxideren. De geluidskwaliteit blijft hierdoor langer behouden, waardoor je de kabel minder snel zult hoeven te vervangen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een OFC kabel?

Net als bij ‘standaard CCA’ luidsprekerkabels, moet je bij het kiezen van een OFC kabel letten op de benodigde lengte en ader-oppervlakte.We bieden ook kabels met adermarkering aan, waardoor het gemakkelijker is om plus en min uit elkaar te houden. Niet geheel onbelangrijk, de impedantie van de speaker die je aansluit. Hieronder leggen we het uit:

  • Lengte: ga na hoe lang de kabel moet zijn die je nodig hebt. Staan je speakers ver van de versterker af? Dan zul je een langere kabel nodig hebben dan wanneer dit niet het geval is. Koop altijd een kabel die (iets) langer is dan je nodig hebt. Zo heb je speling voor het geval je de kabel later in moet korten.
  • Aderdikte: de aderdikte, ook wel ader-oppervlakte genoemd, wordt aangegeven in millimeter kwadraat (mm²). Let op, dit is niet hetzelfde als de diameter van de ader, een 2,5mm² kabel is dus niet 2,5mm dik. Uiteraard staat een grotere ader-oppervlakte natuurlijk wel gelijk aan een dikkere kabel. Hoe dikker de kabel, hoe meer vermogen je over de kabel kunt sturen. Hoeveel vermogen je over de kabel moet kunnen sturen is afhankelijk van het vermogen van de versterker en diens afstand tot de speakers. Ook is de impedantie belangrijk (zie hieronder). Hoe lager de impedantie, hoe hoger het vermogen dat de versterker uit zal sturen. Gebruik je dikkere kabels met een grotere ader-oppervlakte? Dan blijft de geluidskwaliteit doorgaans beter behouden dan bij kabels met een lagere aderdikte. Tevens zorgt een dikkere kabel ervoor dat al het vermogen ook daadwerkelijk overgedragen kan worden, een gedeelte van het vermogen zal namelijk omgezet worden in warmte. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren wanneer er een te dunne kabel gekozen wordt. Over het algemeen geldt dat CCA kabels 1,5x dikker moeten zijn dan OFC kabels. Dit omdat OFC kabels van zuiver koper zijn en zuiver koper (OFC) beter geleidt dan aluminium met een koperen laagje (CCA). Let dus goed op: de weerstand van een kabel wordt grotendeels bepaald door de aderdikte in combinatie met de lengte. Vaak adviseert de fabrikant ook een aderdikte in de handleiding van haar apparatuur.
  • Impedantie: de impedantie van een kabel houdt onder andere rekening met de weerstand van de draad en de weg die de draad moet afleggen. Daarom wordt impedantie ook wel ‘wisselstroom-weerstand’ genoemd, dit is echt niet geheel hetzelfde. Impedantie wordt gemeten in Ohm, het is de weerstand die een wisselstroom in een spoel (zoals een speaker) of een condensator ondervindt. De meeste luidsprekers voor versterkers en receivers binnenshuis zijn doorgaans enkelspoels en zijn 4, 6 of 8 Ohm. Let goed op dat de versterker deze impedantie ook kan verdragen en welk wattage deze uitstuurt bij dit aantal Ohm. Hoe lager de impedantie, het aantal Ohm van de luidspreker, hoe meer effect de weerstand van de luidsprekerdraad zal hebben. Bij een lagere impedantie zal er namelijk meer vermogen uitgegeven worden door de versterker, waardoor de luidsprekerdraad meer belast wordt en de weerstand van de kabel een grotere rol speelt. Als je de impedantie van de luidspreker wil meten kun je een multimeter gebruiken. Deze zet je op piep-stand (continuïteit), vervolgens houd je de rode probe op de + van de luidspreker, de zwarte probe op de - van de luidspreker. Vervolgens kun je het aantal Ohm aflezen op het scherm. OFC kabels met een grotere aderdiameter hebben een lage weerstand en laten daarom gemakkelijker meer vermogen door. Hierdoor kunnen ze het centrale deel van de luidspreker van (meer) energie voorzien. Doorgaans geldt dat zodra de weerstand meer dan 5% van de impedantie van de speaker is, het effect hoorbaar begint te worden.

Uitgebreid assortiment aan OFC luidsprekerkabels

Wij bieden OFC luidsprekerkabels aan voor elke toepassing. In assortiment kun je de kabels per meter kopen, maar ook per 10, 15 of 20 meter. Heb je nu nog meer kabel nodig? Bekijk dan onze OFC kabels op rol. Zo kun je ook kabels van 25, 50 en 100 meter kopen. Uiteraard bieden wij kabels in met diverse aderdoorsnedes. Je vindt de kabels al vanaf 0,5 mm² aderdikte, maar ook als je een OFC luidsprekerkabel 2x 2,5mm² of een OFC luidsprekerkabel van 4mm² nodig hebt ben je bij ons aan het juiste adres! De koperen aders van onze OFC kabels zijn uiterst geschikt voor het aansluit van luidsprekers op receivers, home cinema sets en versterkers. Aan de adermarkering kun je de polariteit van de kabel afleiden. Zo kun je elke box eenvoudig aansluiten.

OFC kabel kopen bij Kabeldirect.nl!

Kom je er niet uit, weet je niet welke OFC kabel jij nodig hebt of wil je gewoon wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.