CATEGORIEËN

Kabeldozen en Wartels

Ben je bezig met het aanleggen of uitbreiden van jouw elektriciteitsnetwerk en wil je de installatie- en elektriciteitskabels met elkaar verbinden? Dan heb je een kabeldoos nodig. Met onze kabeldozen en wartels breng jij de bedrading veilig onder. Een kabeldoos is te verkrijgen in het wit, grijs of zwart. Bekijk ons uitgebreide assortiment aan kabeldozen, wartels en toebehoren hieronder.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2

Wat is een kabeldoos?

Een kabeldoos of centraaldoos is een doos waarmee je elektriciteitsdraden en installatiekabels met elkaar verbindt. Ze worden vaak gebruikt om deze draden in te bouwen in de muur of grond, maar ook als je stroom van binnen- naar buitenshuis wilt leggen komen kabeldozen van pas. In dat geval wordt er vanuit een lasdoos van binnen een installatiekabel naar buiten in een kabeldoos gevoerd. Bij sommige van onze kabeldozen worden de wartels meegeleverd, maar we bieden wartels, zoals onze wartel m20, ook los aan. Hierdoor kun je de kabel of buis door de behuizing voeren en bescherm je de kabel tegen schuren langs de behuizing. Daarnaast zorgen onze wartels ervoor dat de doorvoer waterdicht, stofdicht en gasdicht zijn.

Kabeldoos aansluiten

Ga je een kabeldoos monteren, maar weet je niet precies hoe je te werk moet gaan? Lees dan verder, hieronder leggen we uit hoe het moet. Bepaal voordat je een kabeldoos koopt vanaf welke lasdoos de stroom wordt getrokken. Hou er ook rekening mee dat je een kabeldoos op minimaal 30 centimeter hoogte van de grond moet monteren als je stroom van binnen naar buiten legt. Schakel voordat je begint de stroom uit en markeer de plek waar je de kabeldoos gaat plaatsen. Heb je een gat geboord en een plug gebruikt? Schroef dan de kabeldoos tegen de muur aan. Zorg ervoor dat je een kabel van binnen naar buiten via de lasdoos kunt leggen. Neem de installatiekabel en verwijder een deel van de buitenmantel aan weerszijden. Voer de installatiekabel door de buis en verbind binnen de elektriciteitsdraden van de kabel aan de draden in de lasdoos. Zorg ervoor dat je dezelfde kleur draden aan elkaar verbindt. Voer de installatiekabel de kabeldoos in en gebruik de wartels. Heb je dit gedaan? Dan kan je vanaf de kabeldoos de stroom aftakken naar andere elektrapunten.

Het verschil tussen kabeldozen en lasdozen

Zoals vermeld worden kabeldozen meestal gebruikt voor installaties waar stroom van binnen- naar buitenshuis gaan. Een lasdoos daarentegen gebruik je enkel voor binnenshuis. Ook in een lasdoos worden verbindingen van installatiedraden ondergebracht. Deze dienen als aftakking of verbindingspunt. Handig wanneer je op de punten leidingen naar stopcontacten wilt laten lopen. Kabeldozen worden gebruikt voor kabelinstallaties en zijn spatwaterdicht. Een kabeldoos is dus geschikt voor buitengebruik, maar je kunt ze ook prima binnen gebruiken. Bevindt de kabeldoos zich namelijk in een vochtige omgeving? Dan is het van belang dat de doos spatwaterdicht is!

Diverse kleuren kabeldozen

Grijs is natuurlijk een veel voorkomende kleur bij elektromaterialen. Het komt echter steeds vaker voor dat er gekozen wordt voor de kleur zwart bij elektromaterialen. Dit komt omdat zwart vaak beter past bij de andere gekozen, zwarte materialen. Zo past het allemaal netjes bij elkaar en ziet het er goed afgewerkt uit als het werk af is. Daarnaast is de kleur zwart minder opvallend dan grijs. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de plek waar je de kabeldoos gaat plaatsen. Je kunt nu wel gemakkelijk rekening houden met de kleur van de omgeving van de kabeldoos en hierop de kleur van je kabeldoos bepalen.

Kabeldozen en toebehoren

Naast kabeldozen en losse wartels bieden wij diverse onderdelen aan. Bekijk bijvoorbeeld onze gietmof pakketten, onze IP68 kabel connectors en inbouwdozen van Attema. Veel van onze klanten gaan voor het complete Attema AK1 pakket. Hierin zit alles wat je nodig hebt om waterdichte elektrische verbindingen of aftakkingen onder de grond te creëren. Zo bevat het pakket bijvoorbeeld de kabeldoos, twee-componenten giethars, drie wartels, een kroonsteen en wegwerphandschoenen. Met onze kabeldozen ben je gegarandeerd van een IP65 beschermingsgraad en ben je ervan verzekerd dat er geen water of stof binnen kan dringen.

Kabeldozen kopen bij Kabeldirect.nl

Kom je er niet uit, weet je niet welke kabeldoos het beste bij jou past of wil je gewoon wat extra advies? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Het is ons streven om je vragen dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op dé oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stel je vraag in onze live chat of stuur ons een mail.