CATEGORIEËN

SFP Modules

Small form-factor pluggable (SFP) is een interface module die gebruikt wordt bij toepassingen voor telecommunicatie en datacommunicatie. Een SFP module functioneert als een modulaire glasvezel transceiver. De digitale informatie die door elektrische pulsen en lichtpulsen via een glasvezelverbinding loopt, moet worden omgezet en ontvangen. Aan beide kanten van een glasvezelverbinding is een licht zender en ontvanger nodig, de transceiver. De SFP module zorgt ervoor dat de data van de lichtpulsen ontvangen en verzonden kunnen worden.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!

Glasvezel en SFP - overbruggen van lange afstanden

Als er een lange afstand overbrugt dient te worden, zal de netwerksnelheid flink afnemen. Een UTP-kabel zal dan niet meer volstaan. Deze kan namelijk maximaal 100 meter overbruggen. Glasvezelverbindingen bieden hiervoor de oplossing. Glasvezel wordt meestal niet rechtstreeks aangesloten op een switch of op andere apparatuur, zoals een mediaconverter. Er zijn namelijk te veel verschillende varianten die dit lastig maken. Denk bijvoorbeeld aan de verschillen tussen multimode en singlemode. Ook grote afwijkingen tussen snelheden, afstanden en aansluitingen maken het lastig glasvezel rechtstreeks aan te sluiten op een switch. SFP biedt hier de oplossing voor. Doorgaans heeft een switch een of meerdere SFP poorten die je flexibel in kunt zetten. Een SFP module is nodig om deze switches te verbinden met bijvoorbeeld een glasvezelkabel.

Aansluiten SFP transceivers

Niet elke SFP module past in elke switch. Meestal bestaan er vaste combinaties van switches en SFP modules. Door het gebruik van SFP Transceivers is het toch mogelijk om allerlei verschillende kabels, stekkers en afstanden op elkaar aan te sluiten Er zijn heel veel verschillende soorten SFP modules. Naast de verschillende stekkers en afstanden, is het ook van belang om een SFP te kopen die samenwerkt met de juiste merken apparatuur. De aansluiting is dan wel hetzelfde, maar op de SFP module staat een stukje software die samen moet werken met de apparatuur. Er zijn verschillende interfaces met bijbehorende snelheden, waaronder:

  • SFP/SFP+ (1G)
  • XFP, X2, Xenpak (10G)
  • QSFP+ (40G)
  • CFP (100G)
Onze SFP modules zijn verkrijgbaar voor verschillende aansluitingen, afstanden en wisselende snelheden.

SFP - een flexibele keuze

Wil je de snelheid van het glasvezelnetwerk upgraden? Dan kan dit op meerdere manieren. Heeft de netwerkapparatuur voldoende capaciteit? Dan hoef je alleen nieuwe SFP modules te kopen. Bij de installatie van een nieuwe glasvezelkabel kan een SFP module direct aangesloten worden. Gebruik simpelweg het slot van de oude module in de netwerkrouter. Hiervoor hoef je de router niet uit te schakelen. Als je al een router hebt met meerdere vrij slots, is dit proces nog eenvoudiger. De kosten lopen niet hoog op, maar toch kun je genieten van de flexibiliteit die SFP modules bieden. Steek de transceiver eenvoudig in het vrije SFP slot. In tegenstelling tot een geïntegreerde glasvezelaansluiting, reduceren slots de kosten van jouw netwerkapparatuur.

SFP module singlemode en multimode

Voordat je kiest voor een bepaalde SFP module is het verstandig om te controleren of jouw glasvezelkabel singlemode of multimode gebruikt. Er bestaan namelijk verschillen tussen deze twee, zoals de afstand die overbrugt kan worden en de snelheden die ze bieden. Een singlemode glasvezelkabel:

  • Heeft een kleine kern
  • Laat een golflengte van licht door
  • Is geschikt om lange afstanden te overbruggen (tot 40+ km)
  • Biedt hogere snelheden

Een multimode glasvezelkabel:

  • Heeft een grote kern
  • Laat meerdere golflengtes van licht door
  • Is geschikt voor kortere afstanden
  • Biedt lagere snelheden
  • Biedt meer bandbreedte dan singlemode glasvezel

SFP vs SFP+

Glasvezelmodules zijn verkrijgbaar in SFP en SFP+ varianten. De modules ondersteunen verschillende overdrachtsnelheden. Zo ondersteunt SFP+ datasnelheden tot 10Gbps. SFP doet dit niet. Dit verschil in datasnelheid zorgt ook voor een verschil in overdrachtssnelheid. SFP+ heeft een langere overdrachtsafstand. SFP+ poorten accepteren vaak SFP-transceivers en zijn dus tot op zekere hoogte backwards compatibel. Dit doen ze echter met een verlaagde snelheid van 1 Gbps. Een SFP+ transceiver kan doorgaans niet aangesloten worden op een SFP poort omdat SFP+ geen snelheden lager dan 1Gbps ondersteunen. Houd hier rekening mee. Komt je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op dé oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.