CATEGORIEËN

Luidsprekerkabel

Geen resultaten gevonden voor de filter!

Luidsprekerkabels in alle soorten, diktes en lengtes

Luidsprekerkabels worden ook wel speakerkabels of boxenkabels genoemd en worden gebruikt om luidsprekers, speakers of boxen aan te sluiten op een versterker of radio met ingebouwde versterker. Een goede luidsprekerkabel is van essentieel belang voor een goede geluidskwaliteit.

Bouw luidsprekerkabels

Een typische luidsprekerkabel bestaat uit twee aders (geleiders), die afzonderlijk van elkaar geïsoleerd zijn. Deze isolatie bestaat uit een plastic omhulsel van bijvoorbeeld flexibel PVC. Kwalitatief goede luidsprekerkabels bestaan uit 100% koper, dit wordt ook wel een OFC (Oxygen Free Copper) kabel genoemd. Wanneer u een luidsprekerkabel gaat kopen, dient u dus een goede afweging te maken tussen prijs en kwaliteit.Speakerkabels bestaan dus uit twee verschillende aders. Een plus en een min. Dit is nagenoeg altijd aangegeven op de luidsprekerkabel door middel van een markering. Bij sommige varianten is het heel erg duidelijk; een rode en een zwarte draad, maar er zijn ook kabels waarbij slechts een dunne rode lijn of een kleine markering het onderscheid duidelijk maakt.

Aderdikte van de kabel

De weerstand van een luidsprekerkabel wordt voor het merendeel bepaald door de aderdikte van de kabel. Hoe dikker de kabel is, hoe lager de weerstand van de kabel. Het is echter niet nodig om zomaar een heel erg dikke luidsprekerkabel te nemen. Een dunnere, en vaak dus ook goedkopere, kabel zal vaak prima dienst doen. Twijfelt u? Neem dan liever een maat dikker. Op deze pagina vindt u nog meer informatie over het kiezen van de juiste dikte luidsprekerkabel.