CATEGORIEËN

Luidsprekerkabel

Heb je thuis een home cinema set, aparte versterkers of luidsprekers staan? Dan is een goede luidsprekerkabel onmisbaar. Een speakerkabel is namelijk van grote invloed op de waargenomen geluidskwaliteit. Wij hebben een zeer divers aanbod aan luidsprekerkabels; je kunt kiezen tussen verschillende kwaliteit kabels van verschillende oppervlaktes, materialen, kleuren en prijsklassen. Bovendien kun je de kabels krijgen in zowel enkele meters als op rol. Bekijk hieronder ons ruime assortiment.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!

Wat is een luidsprekerkabel?

Een luidsprekerkabel, ook wel speakerkabel of boxenkabel genoemd, wordt gebruikt om luidsprekers, speakers of boxen aan te sluiten op audio apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een versterker of radio met of zonder ingebouwde versterker. Wanneer je speakers thuis aan wilt sluiten, is deze kabel essentieel. Met de juiste speakerkabel kun je het beste geluid uit je muziek en films halen. Het is belangrijk op te letten dat ze passend zijn voor jouw systeem. Een typische luidsprekerkabel bestaat uit twee aders (geleiders), die afzonderlijk van elkaar geïsoleerd zijn. Deze isolatie bestaat uit een plastic omhulsel van bijvoorbeeld flexibel PVC.

Aderoppervlakte versus aderdiameter

De geleiders worden vaak aangeduid als (voorbeeld) 1mm². De aangegeven afmeting van de ader is de aderoppervlakte, dit is niet hetzelfde als de aderdiameter. Een 1mm kwadraad ader is dus niet 1 millimeter dik. Houd hier rekening mee bij het uitkiezen van de juiste maat luidsprekerkabel. Hoe groter de aderoppervlakte, hoe groter het vermogen dat de kabel kan overdragen. Kies bij een krachtigere luidsprekerinstallatie voor een dikkere kabel.

OFC Luidsprekerkabel

Kwalitatief goede luidsprekerkabels bestaan uit 100% koper, dit wordt ook wel een OFC (Oxygen Free Copper) kabel of CU kabel genoemd. Een volledig koperen kabel is de hoogste kwaliteit luidsprekerkabel. Een volledig koperen kern biedt namelijk optimale signaaloverdracht. Koper is minder gevoelig voor kabelbreuken en gaat daarom langer mee.

CCA Luidsprekerkabel

Er bestaat ook een derde optie, de CCA kabel. CCA staat voor Copper Clad Aluminium. De aders in deze kabel bestaan uit een combinatie van koper en aluminium. De kern is gemaakt van aluminium en bevat een dunne laag koper, waardoor de ader ietwat beter geleidt. Het is algemeen bekend dat koper de beste geleider is. Het geleidingspercentage van aluminium is namelijk 60% ten opzichte van koper, waardoor een koperen kabel vaak maar dunner hoeft te zijn. Kies daarom bij een CCA kabel altijd een iets dikkere kabel. CCA is echter een uitstekend en voordelig alternatief voor OFC kabels. Wanneer je een luidsprekerkabel gaat kopen, dien je een goede afweging te maken tussen prijs en kwaliteit.

Elke speakerkabel bestaat zoals eerder genoemd vaak uit twee verschillende aders. In de meeste gevallen is de rode ader de plus (+) en de zwarte ader de min (-). Bij sommige varianten is het overduidelijk; een rode en een zwarte draad, maar er zijn ook kabels waarbij slechts een dunne rode lijn of een kleine markering het onderscheid duidelijk maakt. Hoe om je deze kabels gebruikt maakt eigenlijk niet uit, zolang je dit bij elke luidspreker op dezelfde manier doet blijft de geluidskwaliteit behouden en spelen alle luidsprekers in fase.

De beste luidsprekerkabel

Wil je een luidsprekerkabel kopen? Weet dan waar je op moet letten! De beste speakerkabel is voor elke gelegenheid heel anders. In ieder geval moet je rekening houden met de lengte, de aderdikte, het vermogen dat je door de kabel wilt sturen en welke apparaten je wilt aansluiten. Lees verder over alle mogelijkheden. Wij helpen je graag aan de juiste speakerkabel van de beste kwaliteit.

Welke speakerkabels zijn er?

In ons assortiment zijn de speakerkabels beschikbaar per meter en op rol. De luidsprekerkabels op rol zijn verkrijgbaar in lengtes van 10, 25, 50 en 100 meter. Wil je een speakerkabel op maat bestellen? Dan is dat ook mogelijk. Wij kunnen de kabel voor jou afknippen op de juiste lengte. Perfect wanneer je de door jou opgemeten maat niet in de juiste lengte kunt vinden. Daarnaast heb jij de keuze uit luidsprekerkabels in diverse aderdiktes. Van dunne 0,35 mm2 tot dikkere 4 mm2 kabels. Als je een specifieke lengte luidsprekerkabel nodig hebt, raden wij aan in het filter te kiezen voor luidspreker kabel per meter. Als je regelmatig luidsprekerkabel nodig hebt, kun je het beste een kabel op rol bestellen.

Waar op letten bij de aankoop van een luidsprekerkabel?

Er zijn een aantal factoren waar je goed op moet letten bij het bepalen van je aankoop.

  • Luidsprekerkabel dikte: zoals eerder genoemd, de omvang van de kabel wordt o.a. uitgedrukt in millimeter kwadraat (mm²). Dit is niet de dikte, maar de aderoppervlakte. De benodigde aderoppervlakte is afhankelijk van het vermogen van de versterker en de afstand tot de luidsprekers. Over het algemeen blijft de kwaliteit van het geluid beter behouden wanneer je een dikkere kabel gebruikt. Zo is er minder sprake van weerstand.
  • Lengte van de luidsprekerkabel: bij langere kabels gaat er mogelijk signaal verloren, vooral als de kabel te dun is. Het gebruik van een dikkere kabel is hier een prima optie. Houd er wel rekening mee dat dikkere kabels doorgaans duurder zijn. Het gebruik van een dikkere kabel is echter wel aan te raden op het moment dat de kabels weggewerkt worden in bijvoorbeeld een muur of plafond. Er hoeven dan geen nieuwe kabels te worden gelegd als er een nieuw audiosysteem wordt aangeschaft. Daarom adviseren we alleen de lengte die je nodig hebt te nemen. Hoe langer de kabel, hoe sterker het signaalverlies namelijk is. Voor een kleine luidspreker kies je het best voor een dikte van 1,5 mm². Zo heb je een bereik van max. 300 Watt tot een lengte van 15 meter.
  • Heb je een boekenplank speaker? Kies dan voor een aderdikte van 2,5 mm2. Hiermee kun je tot maximaal 450 Watt over een lengte van 25 meter overdragen.

Welke aderdikte van de luidsprekerkabel kiezen?

De weerstand van een luidsprekerkabel wordt voor het merendeel bepaald door de aderoppervlakte van de kabel. De dikte van de isolatie telt niet mee, omdat de kunststof isolatie niet geleidt. Hoe groter de aderoppervlakte, hoe dikker de kabel is, hoe lager de weerstand van de kabel. Om het met andere woorden te zeggen: hoe langer een luidspreker kabel is, hoe dikker deze moet zijn om de dempende effecten binnen aanvaardbare grenzen te houden. Als jouw snoer bijvoorbeeld twee keer zo lang is, zal het aderoppervlak twee keer zo dik moeten zijn om hetzelfde dempingseffect te krijgen. Het is echter niet nodig om zomaar een heel erg dikke luidsprekerkabel te nemen. Een dunnere, en vaak dus ook goedkopere kabel is in veel gevallen voldoende.

Om je te helpen bij het bepalen van de minimale kabeldikte die je nodig hebt, geven we je hieronder een overzicht van de meest gebruikte diktes en diens maximale belasting bij 8 Ohm luidsprekers. Let op: heb jij 4 Ohm luidsprekers? Dan moet je de helft van de maximale lengte aanhouden.

Aderdikte mm2: Maximale belasting: Maximale lengte:
0,35 mm2 25 Watt 4 meter
0,75 mm2 200 Watt 10 meter
1,5 mm2 300 Watt 15 meter
2,5 mm2 450 Watt 25 meter
4 mm2 1000 Watt 35 meter
6 mm2 2000 Watt 60 meter

Neem bij een grotere lengte voor de zekerheid een maat dikker.

Een luidsprekerkabel van hoge kwaliteit kopen bij Kabeldirect.nl!

Bekijk hierboven ons ruim aanbod van speakerkabels. Bestel je vandaag vóór 22:00? Dan ontvang jij jouw product morgen al in huis! Heb je nog vragen over de luidsprekerkabel of weet je niet zeker welke de juiste is voor jouw toepassing? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je verder. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op dé oplossing waarmee je aan de slag kunt.