CATEGORIEËN

Buitenkabel

Heb je stroom buiten nodig en ben je op zoek naar geschikte kabels? Bekijk dan onze buitenkabels hieronder! Onze kabels voor buiten zijn bestand tegen vocht, wind en hitte, kortom; volledig weersbestendig. Met onze buitenkabels leg je binnen no-time een stroomnetwerk aan voor lampen op het terras of stroom op je veranda.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1

Kabels voor buiten

Als je graag buiten een gezellig lampje op het terras wilt plaatsen, de veranda wilt voorzien van een extra stopcontact of in de schuur stroom nodig hebt, zul je natuurlijk ergens elektriciteit vandaan moeten halen. Hier kun je geen reguliere elektriciteitskabel voor gebruiken. Een elektriciteitskabel wordt buiten namelijk blootgesteld aan vocht, wind en hitte, en een reguliere kabel is hier niet tegen bestand. Als een dergelijke kabel buiten wordt gebruikt, kan dat dan ook een aardlek of zelfs kortsluiting veroorzaken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Dit betekent echter niet dat je maar in het donker op je terras moet zitten - met een buitenkabel kun je op een veilige manier buitenshuis elektriciteit aanleggen. Een kabel voor buiten is namelijk volledig weersbestendig.

Wat is een buitenkabel en waarvoor is het geschikt?

Een buitenkabel is kabel die elektriciteit transporteert. Door de weerbestendige mantel kan dit type kabel zonder problemen buiten worden gebruikt. Zo zijn er kabelmantels die UV-bestendig en/of waterbestendig zijn. Op deze manier kan de kabel niet beschadigd raken en verweert deze niet. Dit is enorm belangrijk wanneer het om een elektriciteitsnetwerk gaat. Er zijn verschillende soorten buitenkabels.

  • Allereerst bestaan er kabels voor bovengronds gebruik. Deze kabels worden ook wel ‘'installatiekabels'’ of XMvK-kabels genoemd. Deze kabels bestaan uit elektriciteitsdraden die beschermd worden door een rubberen mantel en isolatiemateriaal.
  • Ten tweede bestaan er kabels voor ondergronds gebruik. Deze kabels worden ook wel 'grondkabels' genoemd. Een grondkabel is voorzien van een metalen omvlechting die de kabel een uitgebreide mechanische bescherming biedt.

YMvK-as kabels en XMvK-as kabels zijn voorbeelden van veelgebruikte grondkabels.

Hoe werkt een kabel voor buiten?

Wil je zelf een buitenkabel aanleggen? Om je alvast op weg te helpen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  • Een goede voorbereiding is het halve werk! Om ervoor te zorgen dat het aanleggen van de buitenkabel goed verloopt, is het belangrijk om je van tevoren goed in te lezen. Ook is het handig om alvast de benodigde materialen te verzamelen en klaar te leggen.
  • Veiligheid staat voorop! Vergeet niet om de stroom uit te schakelen voordat je begint. Hierdoor voorkom je dat je een schok krijgt.
  • Maak je gebruik van een grondkabel? Zorg er dan voor dat de kabel minimaal 60 cm diep in de grond zit. Doe je dit niet, dan is de kabel erg kwetsbaar.
  • Vergeet de kabel niet te beveiligen door middel van een een zekering of automaat.
  • Kom je er tijdens het aanleggen van de buitenkabel écht niet uit? Schakel dan een elektromonteur in. Veiligheid staat altijd op één!

Welke voordelen biedt een buitenkabel?

Wat maakt een buitenkabel nu anders dan andere kabels? Het verschil tussen deze kabel en andere kabels zit hem in de mantel. Een kabel voor buiten heeft een beschermende mantel, zodat de draden niet kunnen worden aangetast door wind, regen, sneeuw en zonneschijn. Een grondkabel heeft een stalen mantel, zodat de kabel zelfs in de grond in topconditie blijft - ook als je bijvoorbeeld per ongeluk met een schep de kabel raakt. Door deze beschermingslaag kun je buitenkabels zonder problemen gebruiken om je tuin van stroom te voorzien. Onze installatie- en grondkabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Ook kun je kiezen tussen verschillende materialen.

Buitenkabels kopen bij Kabeldirect.nl!

Kom je er niet uit, weet je niet welke buitenkabel jij nodig hebt of wil je gewoon wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.