CATEGORIEËN

HDMI 2.1 kabels

HDMI 2.1 ondersteunt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van resolutie, kleurweergave, HDR, audio en veel meer. Wil je hier gebruik van maken? Dan is een Ultra High Speed HDMI-kabel de oplossing, oftewel een HDMI 2.1 kabel. HDMI 2.1 kabels ondersteunen onder anderen een hogere bandbreedte en frame refresh rate. Standaard High Speed HDMI-kabels (HDMI 2.0 kabel) zijn niet compatibel met de nieuwste functies. Overweeg je om een HDMI 2.1 kabel te kopen? Let op dat je de juiste lengte kiest. Meestal voldoet een HDMI 2.1 kabel van 1 of 2 meter. Heb je een langere lengte nodig? Dan kun je kiezen voor een HDMI 2.1 kabel van 3 of 5 meter. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2

Wat is een HDMI 2.1 kabel?

Een HDMI 2.1 kabel is een kabel die compatibel is met de nieuwe HDMI 2.1 aansluiting. Technieken zoals resolutie, kleurweergave, HDR en audio zijn de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Deze ontwikkelingen gaan vaak gepaard met een nieuwe standaard die nodig is om het versturen en weergeven van deze nieuwe technieken mogelijk te maken. HDMI 2.1 is de nieuwste standaard die deze nieuwe technieken ondersteunt.

Verschil tussen HDMI 2.0 en HDMI 2.1

Er zijn talloze verschillen op te noemen tussen HDMI 2.0 en HDMI 2.1 kabels. Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

Resolutie en bandbreedte

Het belangrijkste verschil tussen HDMI 2.0 en HDMI 2.1 kabels is de resolutie. HDMI 2.1 ondersteunt 8K Ultra HD-resolutie en 10K Ultra HD-resolutie tot 120Hz. De resolutie die HDMI 2.1 kabels aankunnen is dus vele malen hoger dan bij 2.0, maar liefst 10240 × 4320 pixels. Deze resolutie wordt ook wel 10K UHD genoemd. Ook de bandbreedte en snelheid waarmee dit gebeurt is hoger, 2.0 haalt snelheden tot ongeveer 18 Gbit per seconde. HDMI 2.1 haalt al 48 Gbit per seconde. Dit dankzij nieuwe technologieën en dikkere koperen aders die van hogere kwaliteit zijn. Deze kabels worden ook wel 48G HDMI kabel genoemd.

Dynamische HDR

Met de komst van HDMI 2.1 kabels komt ook een uitbreiding van HDR naar dynamische HDR. Voor een optimale dynamische HDR ervaring is HDMI 2.1 nodig. Met deze techniek kan de kleurweergave, helderheid per scène en zelfs per frame worden geoptimaliseerd. Het resultaat is een levendiger en dynamischer beeld. Momenteel ondersteunen alleen Dolby Vision en HDR10+ deze nieuwe technologie. De meestgebruikte HDR-standaard (HDR10) biedt nog geen ondersteuning voor dynamische HDR.

eARC

Audio Return Channel (ARC) is een functie waarmee audio via de HDMI-kabel verzonden en ontvangen kan worden tussen een TV en receiver. Door de beperkte bandbreedte van HDMI 2.0 wordt het geluidssignaal vaak gecomprimeerd waardoor de kwaliteit afneemt. Met Enhanced Audio Return Channel (eARC) kan audio ongecomprimeerd worden doorgegeven via HDMI 2.1 kabels. Door de hogere bandbreedte van HDMI 2.1 blijft de geluidskwaliteit intact. Verder betekent deze ontwikkeling dat je alles op je TV kunt aansluiten en vervolgens een enkele HDMI-kabel naar je receiver kunt leiden. Minder kabels en beter geluid!

Refresh rate functies

HDMI 2.1 kabels bieden verder ook ondersteuning voor nieuwe refresh rate functies. De refresh frame rate is het aantal keer (rate) dat een beeld (frame) per seconde wordt vernieuwd (refresh). Hoe hoger de refresh frame rate hoe vloeiender de weergave is. HDMI 2.1 ondersteunt nieuwe functies als Variabele Refresh Rate (VRR), Quick Media Switching (QMS) en Quick Frame Transport (QFT).

Voordelen HDMI 2.1 kabel

Er zijn diverse voordelen die een HDMI 2.1 kabel biedt. HDMI 2.1 kabels hebben een toegenomen bandbreedte. Doordat ze tot 48 Gbps ondersteunen is het mogelijk om de nieuwste en meest geavanceerde beeld- en geluidsformaten te ondersteunen. Om dit te benutten moeten zowel de bron als het scherm HDMI 2.1 ondersteunen. Daarnaast ondersteunt een HDMI 2.1 kabel variabele vernieuwingsfrequenties (VRR), Quick Frame Transport (QFT) en Quick Media Switching (QMS). Deze functies helpen bij het minimaliseren van vertragingen en zorgen voor soepele en snelle beeldovergangen.

Het belangrijkste voordeel van een HDMI 2.1 kabel is dat deze achterwaarts compatibel is met oudere HDMI-apparaten en kabels. Ze kunnen dus werken met bijna elk apparaat dat HDMI ondersteunt. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de kabel de volledige 48 Gbps bandbreedte ondersteunt en compatibel is met de vereiste functies voor jouw apparaat.

De beste HDMI 2.1 kabels koop je bij Kabeldirect!

Bekijk hierboven ons assortiment HDMI 2.1 kabels. Kom je er niet uit, weet je niet welke kabel of voor jou het beste is of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op dé oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.