CATEGORIEËN

3,5mm Jack kabels en adapters

3,5mm Jack pluggen worden gebruikt bij diverse audio toepassingen. Door ze aan een jack kabel te verbinden kun je een audio signaal verzenden. Handig als je gebruik wilt maken van de AUX-ingang van jouw computer, smartphone of muziekinstrument. Bekijk onze pluggen en adapters hieronder. We bieden de producten aan met kabels in diverse lengtes.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!

Wat is een 3,5mm jack plug?

3,5 mm jack, ook wel mini jack genoemd, vind je voornamelijk op computers en audio apparatuur. Je kunt er hoofdtelefoons, maar ook microfoons mee aansluiten. Een 3,5mm jack plug bevestig je eenvoudig op bijvoorbeeld een kabel, waardoor je audiosignalen kunt verzenden. Onze adapters zorgen ervoor dat je de connector kunt gebruiken bij diverse in- of uitgangen door het type om te zetten. Bijvoorbeeld van 2,5mm stereo jack naar 3,5mm stereo jack of andersom. Ook kun je de signaalversie wijzigen, bijvoorbeeld van 2x analoog mono naar 1x analoog stereo. Let wel op dat verschillende toepassingen vragen om verschillende connectoren, het is niet altijd mogelijk om van mono naar stereo of andersom te gaan.

Type 3,5mm jack connectors

Wij bieden diverse typen 3,5mm pluggen en adapters aan. Zo zijn er adapters voor mono en stereo signalen, maar ook adapters met mannelijke (m) of vrouwelijke (f of v) in- en uitgangen. Ook bieden we connectors met en zonder grommet aan. De grommet zorgt ervoor dat de kabel beschermd wordt tijdens het buigen. Daarnaast bieden we adapters aan met vergulde contacten. De vergulde connectoren geleiden beter dan connectoren met contacten van nikkel of koper. De overgangsweerstand ligt hier dus een stuk lager. Dit zorgt ervoor dat het elektrisch signaal met minder moeite getransporteerd kan worden van de kabel naar het apparaat. Bovendien corroderen vergulde contacten minder snel dan contacten van koper of nikkel.

Mono adapters

Onze mono adapters (2-polig) zorgen ervoor dat al het geluid via een enkel kanaal wordt gedistribueerd. Als je deze gebruikt wordt het geluid op alle speakers op dezelfde manier afgespeeld.

Stereo adapters

Stereo adapters (3-polig) zorgen er daarentegen voor dat het geluid via twee kanalen afgespeeld kan worden, links en rechts. Het bevat een tweekanaals geluidsopname of weergave. De opname bevat dus gelijktijdig een signaal voor twee luidsprekers. Hierdoor krijgt het geluid een ruimtelijk karakter. Je kunt een mono kabel niet gebruiken om een apparaat met een stereo aansluiting aan te sluiten. Hetzelfde geldt voor het omgekeerde (stereo kabel bij mono aansluiting). Let hierop als je een adapter koopt!

In sommige gevallen is het wel mogelijk om apparaten met een mono of stereo aansluiting met elkaar te verbinden. Hier heb je een speciale adapter voor nodig die het signaal omvormt.

4-polige adapters

Naast 3-polige 3,5mm jack kabels, bestaan er ook 4-polige mini jack kabels. Een 4-polige jack connector beschikt over een extra aansluiting, ook wel een extra ‘pool’ genoemd. Deze connectoren zijn te herkennen aan de 3 zwarte ringen die de 4 polen scheiden. Een vierpolige connector wordt ook wel 4-pin connector genoemd. Meestal dient deze extra ring als microfoon aansluiting. Dit is super handig, wanneer je bijvoorbeeld een hoofdtelefoon of gaming headset met ingebouwde microfoon wil verbinden met een computer. Wij verkopen niet alleen 4-polige mini jack aansluitkabels, maar ook 4-polige verlengkabels.

Meestal vind je zo’n 4-polige aansluiting op een laptop of Smartphone, het apparaat heeft maar één aansluiting om zowel geluid als microfoon aan te sluiten. Het komt ook voor dat jouw hoofdtelefoon of gaming headset twee aparte 3-polige aansluitingen heeft. In dat geval heb je een 4-polige 3,5mm (m) naar 2x 3-polige 3,5mm (v) adapter nodig om de twee aansluitingen voor microfoon en geluid om te vormen naar één 4-polige aansluiting. Deze 4-polige adapterkabels worden ook wel hoofdtelefoonadapter genoemd. Er zijn twee mogelijke versies, CTIA hoofdtelefoon adapter en OMTP hoofdtelefoon adapter. De CTIA aansluiting wordt het meest gebruikt door merken zoals Apple, Samsung en Microsoft Surface. De manier waarop de zwarte ringen zijn aangesloten verschilt, dus zorg altijd dat je de juiste adapterkabel aanschaft. Bij moderne apparaten is een vierpolige aansluiting meestal aangesloten volgens de CTIA/AHJ pin-out.

3,5mm jack plug of connector solderen

Is je kabeltje, connector of plug beschadigd of heb je de onderdelen los gekocht? Bekijk dan onze soldeerbare jack chassis en soldeerbare connectors. Deze hebben allemaal een soldeerverbinding. Schroef je de connector open? Schuif dan de kabel door de kap en soldeer de kabel hier vervolgens op. Schroef daarna de connector weer dicht. Ook als je kabels door tafels, kasten of muren wilt trekken, is het handig om de plug los te kopen. Deze past namelijk niet altijd door het gat dat je boort. Daarnaast kun je, door de plug en kabel apart te kopen zelf bepalen welke lengte de kabel moet zijn.

3,5mm jack plug kopen bij Kabeldirect.nl!

Kom je er niet uit, weet je niet welke jack plug of adapter jij nodig hebt of wil je gewoon wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.