CATEGORIEËN

Soldeerstation

Als je regelmatig soldeert is een soldeerstation enorm handig. Je kunt de soldeerbout veilig in de houder zetten, ook als die heet is. Bij Kabeldirect vind je digitale en analoge soldeerstations. Je kunt de temperatuur zelf instellen. Dit is nuttig is bij het solderen van fijne elektronica, printplaten en sieraden. Een soldeerstation wordt compleet geleverd met soldeerbout en accessoires. Bekijk hier ons aanbod.

lees meer...

Wat is een soldeerstation?

Een soldeerstation gebruik je om twee componenten te solderen. Zo kun je twee materialen met elkaar verbinden door ze samen te smelten met een derde materiaal. Een soldeerstation bestaat uit een soldeerbout, soldeerpunt, een spons en een veiligheidsstandaard met bedieningspaneel. Je kunt een soldeerbout en de diverse accessoires ook los kopen, maar bij de aankoop van een soldeerstation koop je een complete set. Een ander groot voordeel: je kunt de soldeerbout veilig bewaren op het station, ook als deze heet is.

Hoe werkt een soldeerstation?

Een soldeerstation werkt op laagspanning. Dat betekent dat je het soldeerstation kunt insteken in het stopcontact. Je kunt de temperatuur precies instellen. Dit is nuttig bij het solderen van fijne elektronica. Als de soldeerbout op temperatuur is gekomen kun je aan de slag met solderen. Een soldeerstation zorgt ervoor dat de temperatuur constant is. Dit is handig bij precisiewerk of materialen waarbij je net onder het smeltpunt moet blijven. Ook is een soldeerstation voorzien van een spons, waardoor je de bout makkelijk schoon houdt tijdens het solderen.

Welk soldeerstation moet ik kiezen?

Bij Kabeldirect vind je analoge en digitale soldeerstations. Beiden beschikken over een bedieningspaneel waarmee je het apparaat in- en uitschakelt en de temperatuur instelt. Bij een analoog soldeerstation stel je de temperatuur op gevoel in. Dat maakt een analoog soldeerstation geschikt voor klusjes waar niet veel precisiewerk bij komt kijken. Een digitaal soldeerstation is voorzien van een display, waardoor je de temperatuur exact kunt stellen. Bij specifieke materialen, waarbij je net onder het smeltpunt wilt zitten, is een digitaal soldeerstation aan te bevelen.

Wat heb je nodig om te solderen?

Als je een soldeerstation aanschaft heb je nog een aantal producten nodig om te kunnen solderen:

  • Solderen doe je op een schoon oppervlak, anders hecht het soldeersel niet. Maak de verbinding goed schoon met fijn schuurpapier en een doek. Bij grotere verbindingen kun je de onderdelen het beste reinigen met soldeerpasta.
  • Om componenten met elkaar te verbinden heb je soldeertin nodig. Dit is een samenstelling van tin en lood dat door de soldeerbout smelt. Als de tin afkoelt ontstaat er een vaste verbinding.
  • Daarnaast is het handig om van te voren te bedenken hoe je het werk vastzet, zodat het niet gaat bewegen tijdens het solderen. Hier zijn diverse hulpmiddelen voor beschikbaar, zoals een derde hand met klemmen. Omdat solderen vaak een precisiewerk is kan een loep of verlicht vergrootglas ook handig zijn.
  • Met een vijltje of fijn schuurpapier kun je de verbinding eventueel wat mooier maken, nadat het is uitgehard.
  • Ten slotte is veiligheid ook ontzettend belangrijk. Zorg voor nauwsluitende veiligheidshandschoenen om je vingers te beschermen. Ook is een veiligheidsbril aan te bevelen.

Een soldeerstation kopen bij Kabeldirect.nl

Kom je er niet uit, weet je niet welk soldeerstation het beste bij jou past of wil je gewoon wat extra advies? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op dé oplossing waarmee je aan de slag kunt.