CATEGORIEËN

Laptop opladers

Een laptop oplader heb je nodig als je gebruik wilt maken van jouw laptop. Is jouw laptop oplader kapot of heb je een extra oplader nodig? Vrees dan niet! Bij ons kun je losse laptop laders kopen. Zo kun je je laptop blijven gebruiken, zonder dat je een nieuwe laptop hoeft te kopen. In ons assortiment vind je laptop opladers van verschillende merken. Daarnaast bieden we universele opladers aan. Bekijk de opladers hieronder.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2 3

Wat is een laptop oplader?

Een laptop oplader stelt je in staat jouw laptop op te laden. Men noemt deze ook wel eens een laptop lader of laptop adapter. Een laptop adapter zet wisselstroom (AC) om naar gelijkstroom (DC). Wisselstroom komt namelijk uit het stopcontact, maar bijna alle elektrische apparaten werken op gelijkstroom. De laptop oplader zorgt er dus voor dat je de stroom uit het stopcontact toch kunt gebruiken om jouw laptop op te laden.

Een laptop oplader is dus het onderdeel dat je aansluit op de laptop wanneer je deze wilt opladen. Als je de laptop aansluit op netstroom is de lader bovendien de hoofdvoeding van de laptop. Hierdoor wordt de accu van je laptop niet (of minimaal) belast.

Wat is AC adapter?

AC staat voor alternating current. In het Nederlands is dat wisselspanning. Adapters worden doorgaans ook wel AC adapters genoemd, maar de correcte benaming is AC - DC adapter. Dit omdat laptop opladers, zoals hierboven beschreven, de wisselstroom omzetten in gelijkstroom. AC adapters zetten 220V-240V wisselspanning om in gelijkspanning die de laptop kan gebruiken. Doorgaans gebruiken laptops 12V, 19V of 20V gelijkspanning.

Hoe weet ik welke laptop oplader ik moet kiezen?

Als je een nieuwe laptop lader koopt, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder leggen we het uit:

  • Spanning: de stroom spanning, uitgedrukt in Voltage (V) dient gelijk te zijn aan de originele laptop oplader. Een beetje mag deze wel verschillen, maar niet meer dan 5%. Een 19V adapter en 20V laptop lader zijn dus nog nét compatibel. Is het verschil groter dan 5%, bestaat de kans dat de laptop adapter niet werkt.
  • Stroomsterkte: de stroomsterkte, uitgedrukt in ampère (A) mag hoger zijn dan die van de originele laptop oplader. Wel wil je vermijden dat deze lager is dan de originele adapter.
  • Plug: de plug van de laptop oplader moet passen in jouw laptop. Past deze niet, dan kun je de laptop adapter niet gebruiken. Je kunt de plugmaat meten met een schuifmaat. Heb je geen schuifmaat? Zoek de plugmaat dan online door te zoeken naar de specificaties van jouw laptop. Bovendien moet de polariteit van de plug goed ingesteld zijn. Meestal is de kern van de plug positief en de buitenkant van de plug negatief. Ga dit na bij jouw originele laptop oplader en vergelijk deze met de nieuwe adapter.

Kijk dus naast het vermogen dat een laptop oplader levert ook naar de stekker (plug). Deze moet namelijk passen in jouw laptop. Sommige laptops maken gebruik van speciale pluggen, terwijl anderen via een USB C aansluiting de laptop van voeding voorzien. Maakt jouw laptop gebruik van een USB C ingang om deze van voeding te voorzien? Ga dan na hoeveel vermogen de laptop nodig heeft. Dit kan namelijk variëren van 30 watt bij modellen zoals een MacBook Air tot wel 96 watt (of nog meer) bij modellen als een MacBook Pro. Heeft de laptop oplader een hoger vermogen (W) dan de laptop nodig heeft? Controleer dan goed hoe je laptop hierop reageert, niet iedere laptop gaat hier even goed mee om. Daarnaast kan het opladen dan langer duren.

Ga na of je wilt gaan voor een originele lader of een universele laptop lader. In principe werken beide varianten hetzelfde, maar zul je het verschil vooral in prijs merken. Een universeel merk als Yanec is vaak voordeliger dan de originele laptop lader. Blu-basic is dan weer een echte prijsvechter. Als je kijkt naar jouw laptop, het merk en model, kun je meestal een geschikte laptop oplader vinden. Zolang de oplader overeenkomt met je laptop, zit je goed. Wil je het toch zeker weten? Controleer dan het wattage, voltage en amperage van de originele laptop lader. Deze moet (nagenoeg) hetzelfde zijn als de nieuwe laptop oplader.

Wat als de laptop oplader andere specificaties heeft dan mijn laptop?

Zoals gesteld moet je op een aantal zaken letten als je een nieuwe laptop oplader koopt. Er zijn nog wat kanttekeningen bij het verhaal hierboven. Zo mag de stroomsterkte (A) van de nieuwe laptop oplader hoger zijn dan die van de originele lader. Een laptop adapter met een hoger amperage heeft namelijk een hogere maximale capaciteit. Doorgaans geldt dat hoe hoger de maximale stroomsterkte is, hoe minder snel de laptop oplader slijt. Een laptop adapter kopen met een hogere stroomsterkte is dus geen probleem. De laptop oplader is dan simpelweg in staat meer stroom uit te geven dan nodig. In veel gevallen vraagt jouw laptop alleen wat er nodig is. Zorg er wel voor dat deze niet lager is dan de sterkte die jouw laptop aan stroom vraagt. Gebruik je namelijk een laptop oplader met een lagere maximale stroomsterkte, kan de lader doorbranden of gloeiend heet worden. Kijk daarnaast ook naar het geleverde vermogen, uitgedrukt in watt (W). Deze komt voort uit de spanning en stroomsterkte. Je kunt het wattage berekenen door volt te vermenigvuldigen met ampère. Als de adapter geschikt is voor 6,5A en 18,5V, weet je dat dit overeenkomt met 120W. Zolang het voltage dus ongeveer gelijk is aan de originele laptop oplader, en het amperage niet lager dan de originele laptop oplader, is de adapter dus geschikt.

Welke laptop heb ik?

Als je een nieuwe originele laptop oplader wilt kopen, kun je gebruik maken van onze filters aan de linkerkant. Door het merk van jouw laptop te kiezen, krijg je laders te zien voor jouw laptop. Wel moet je nog even nagaan of de lader geschikt is voor jouw model laptop.

Op de klep van jouw laptop staat meestal het logo van het merk van de laptop. Hiermee kun je nagaan welke laptop je hebt. Staat er geen logo? Klap de laptop dan open en kijk naar de rand onderaan het beeldscherm. Vaak staat hier het merk en de serie ook aangegeven. Bovendien staat aan de onderkant van de laptop vaak aangegeven wat het merk, serie en model is. Deze informatie vind je op een sticker. Is de sticker versleten en kun je de informatie niet lezen? Haal de accu dan uit de laptop en kijk in het accuvak. Meestal staat informatie over jouw laptop hier namelijk ook vermeld.

Heb je de originele laptop adapter niet meer, maar weet je wel welke laptop je hebt? Dan kun je online vinden welke laptop opladers geschikt zijn. Ga zoals eerder beschreven na wat de plugmaat is, en welke stroomsterkte en spanning bij de laptop oplader past.

Hoe verleng ik de levensduur van mijn laptop oplader?

Om de levensduur van je laptop oplader te verlengen, is het belangrijk om zorgvuldig met het apparaat om te gaan. Vermijd het buigen of knikken van het snoer, aangezien dit interne kabelbreuken kan veroorzaken. Trek ook altijd aan de stekker en niet aan het snoer om de laptop adapter uit het stopcontact te halen. Bewaar de oplader op een droge en veilige plaats, weg van extreme hitte of vochtige omgevingen, zoals bijvoorbeeld in een laptoptas. Het regelmatig schoonmaken van de contactpunten tussen de adapter en de laptop helpt ook om een goede verbinding te behouden. Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je de levensduur van je laptop oplader aanzienlijk verlengen en onnodige vervangingskosten voorkomen.

Laptop oplader kopen bij Kabeldirect.nl!

Kom je er niet uit, weet je niet welke laptop oplader jij nodig hebt of wil je gewoon wat extra advies? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.