CATEGORIEËN

Optische kabels

Gebruik een optische kabel om een audiosignaal haarscherp over te dragen tussen twee apparaten, bijvoorbeeld van een tv naar een versterker. Dankzij de hoge kwaliteit van het digitale audiosignaal geniet je van een optimale audio-ervaring. Optische kabels worden ook wel Toslink kabels of optische audiokabels genoemd. Bekijk het aanbod optische kabels en randapparatuur, zoals optische kabelsplitters, bij Kabeldirect en bestel eenvoudig online.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2 3

Wat is digitale audio?

Wat houdt digitale audio overdracht in en wat zijn de voordelen ervan? Een digitaal audiosignaal heeft veel aan populariteit gewonnen dankzij één belangrijk voordeel. Namelijk een veel hogere kwaliteit dan de klassieke analoge audiokabel, zoals tulp kabels. Dankzij de moderne technologie wordt geluid op een andere manier overgebracht en behoudt een digitale audiokabel vele malen beter zijn kwaliteit.

Tulp kabels werken vaak prima binnenshuis, maar een bekend probleem bij het aansluiten middels tulp aansluitingen is dat er soms ruis overgedragen wordt. Tulp kabels, ook wel RCA kabels genoemd en dragen een analoog signaal over. RCA kabels worden om deze reden vaak afgeschermd, soms zelfs dubbel afgeschermd. Dit vermindert de kans op ruis aanzienlijk, maar deze blijft aanwezig.

Er zijn meerdere manieren om een digitaal audio signaal over te dragen, namelijk:

Wat is een optische kabel?

Een optische kabel of Toslink kabel sluit je aan op een televisie of andere bron en op je geluidsinstallatie voor de overdracht van het audiosignaal. Een optische audiokabel kan niet alleen 2-kanaals stereo audio signaal overdragen, maar is ook geschikt voor surround sound toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan 5.1 of zelfs meer. Oftewel, deze kabel is perfect te gebruiken voor je home theater installatie. De optische geluidskabel is onder andere geschikt voor het overdragen van AC3 Dolby Digital of DTS.

Wat is het verschil tussen een optische kabel en een digitale coaxiale kabel?

De digitale coaxiale aansluiting ziet er uit als een reguliere tulp kabel, maar ondersteunt Dolby Digital en DTS, net als Toslink. Deze kabels maken gebruik van een elektrische signaal en brengen een audiosignaal over middels deze elektrische puls. Ze beschikken dus over een koperen ader waardoor deze kabel nog meer lijkt op de traditionele tulp kabel. Optische kabels bevatten een kern van glasvezel en maken gebruik van lichtsignalen. Doordat het geluid via een lichtsignaal overgedragen wordt, is het onmogelijk dat er ruis mee overgedragen wordt of signaalverlies optreedt. Er is namelijk geen sprake van een fysieke weerstand bij optische audiokabels.

Een optische kabel aansluiten

Het aansluiten van een optische audiokabel is zeer eenvoudig. Op de (optical-out) uitgang van de televisie kun je de optische Toslink kabel aansluiten. Daarna sluit je je receiver of soundbar aan op de (optical-in) ingang van je televisie. Bij de betreffende aansluiting staat vaak 'Toslink in' of 'Optical in'. Na het aansluiten kun je genieten van een hoge kwaliteit van digitale audio-overdracht.

Optische randapparatuur

Er zijn diverse optische apparaten verkrijgbaar, die je kunt gebruiken bij het realiseren van een audio installatie thuis of in een werkomgeving. Bijvoorbeeld met optische Toslink omvormers kun je een digitaal signaal omzetten naar een analoog audiosignaal. Dit is handig wanneer je bronapparaat wel een optische uitgang heeft, maar het doelapparaat geen optische ingang heeft. Het is ook mogelijk om optische Toslink kabels te splitten aan de hand van een Toslink optische kabelsplitter of tussen verschillende signalen te schakelen met een Toslink schakelaar. Bijvoorbeeld wanneer je een soundbar hebt en regelmatig wilt schakelen tussen bronapparaten, bijvoorbeeld tussen je TV en laptop of computer.

Optische kabels kopen bij Kabeldirect.nl

Bekijk hierboven ons assortiment aan optische geluidskabels. Bestel je vandaag vóór 22:00? Dan ontvang jij jouw product morgen al in huis! Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.