CATEGORIEËN

Patchpanelen

Een patchpaneel is de perfecte oplossing wanneer je orde aan wilt brengen in de diverse internetaansluitingen in jouw woning of gebouw. Ziet jouw meterkast er ook uit als een grote, kleurrijke spaghetti van diverse netwerkkabels? Of ben je van plan om een eigen vast internet netwerk aan te leggen in jouw woning of kantoor en zoek je naar een module waarmee je deze centraal kunt beheren? Orden de chaos van kabels dan met een patchpaneel. Bekijk ons aanbod en kies het paneel dat bij jouw wensen past.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!
1 2

Wat is een patchpaneel?

Een patchpaneel is een rangeerpaneel waarmee je een inkomende netwerkverbinding op een overzichtelijke manier kunt koppelen aan een ontvangend apparaat of kunt verspreiden door een gebouw. In plaats van meters aan lange kabel door een kleine ruimte te laten lopen of diverse kleinere aansluitdozen naast elkaar in de muur te moeten monteren, stelt een patchpaneel je in staat om veel kabels binnen een klein oppervlak te ordenen en door te verbinden.

Door gebruik te maken van een patchpaneel label je de diverse aansluitingen in een gebouw. Hierdoor weet je altijd welke poort in verbinding staat met welke ruimte. Dit maakt het eenvoudiger om eventuele problemen op te sporen en te verhelpen. Werkt een verbinding even niet meer? Dan steek je de netwerkkabel tijdelijk in een andere poort van het patchpaneel. Met een patchpaneel zul je dan ook vrijwel nooit in een situatie terechtkomen waarin een of meerdere ruimtes geen stabiele internetverbinding hebben.

Orden je kabels met een patchpanel

Wanneer je veel gebruik maakt van bedraad internet, komt het je vast wel bekend voor dat er hier en daar een aantal kabels door elkaar lopen. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar wanneer je door de warboel niet meer weet welke kabel waar aangesloten zit, wordt het al een stuk lastiger om eventuele internetproblemen op te lossen. Een patchpaneel maakt jouw netwerk een stuk overzichtelijker. Vooral wanneer je veel vaste, (semi-) permanente netwerkaansluitingen hebt, is het ordenen en verbinden via een patchpaneel zeer de moeite waard.

Heb je altijd een patchpaneel nodig? Wanneer je voornamelijk via wifi werkt niet. Een patchpaneel vormt alleen een voordeel als je veel werkt met bedrade netwerkverbindingen en daarom meerdere netwerkkabels in een bepaalde ruimte moet aansluiten. In plaats van de kabels allemaal los uit de muur te laten komen, kun je ze dan op een nette en overzichtelijke manier ordenen. Woon/werk je in een groot gebouw waarin je verschillende ruimtes van een eigen router wilt voorzien? Dan is een patchpaneel wél een oplossing.

Hoe werkt een patchpaneel

Hoewel er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden, gebruikt men een patchpaneel meestal om meerdere vaste, bekabelde internetverbindingen vanaf een centraal punt door een gebouw te verspreiden en aan te sluiten. In plaats van dat je diverse lange kabels in een keer door de muur naar een muurkast trekt, zet je er met een patchpaneel dus een tussenstation in waar je de diverse verbindingen eenvoudig kunt beheren.

Een patchpanel is dus geen eindstation, maar een doorgeefluik dat ervoor zorgt dat je op diverse plekken in een gebouw gebruik kunt maken van een vaste internetaansluiting.

Patchpaneel installatie

Het installeren van een patchpaneel is relatief eenvoudig, mits je hier het juiste materiaal voor hebt. Zo heb je niet alleen goede, stevige patchkabels nodig, maar is het ook verstandig om het juiste gereedschap en voldoende wandcontactdozen paraat te hebben

De installatie van het paneel zelf is, wanneer je een beetje handig en technisch aangelegd bent, binnen enkele minuten per poort gebeurd. Wil je een netwerk door je hele woning of kantoor aanleggen en moet je hiervoor in muren boren? Dan kun je dit natuurlijk zelf doen, maar is het ook geen overbodige luxe om hier een professional voor in te schakelen.

De juiste netwerkkabel voor jouw patchpanel

Let tijdens het kiezen van een patchpaneel goed op of de categorie van het paneel overeenkomt met de categorie van jouw patchkabel. Gebruik je cat6 kabels? Gebruik dan ook een cat6 patchpaneel. Gebruik je UTP kabels, kies dan ook voor een UTP patchpaneel. Wanneer je een STP (shielded) kabel zoals een S/FTP of FTP kabel gebruikt, gebruik je een afgeschermd (STP) patchpaneel.

Patchpaneel kopen bij Kabeldirect.nl

Kom je er niet uit, weet je niet welk patchpaneel het beste bij jou past of wil je gewoon wat extra advies? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Het is ons streven om je vragen dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op dé oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stel je vraag in onze live chat of stuur ons een mail.