CATEGORIEËN

Wat is USB4?

USB4 (USB 4.0) werd in 2019 al uitgebracht en bestaat op dit moment dus al een tijdje. Ook USB-C draait al langer mee. De twee termen USB 4.0 en USB-C gaan hand-in-hand. USB4 is de versie, USB-C is de aansluiting. Er zijn dus ook USB 2.0 en USB 3.0 C kabels. Maar, USB4 biedt wordt alleen ondersteund via USB-C.

Wat is USB4 en wat is het verschil met USB-C?

Een USB4 kabel is dus altijd een USB-C kabel, maar niet elke USB-C kabel is een USB4 kabel. We hebben nog niet echt kunnen proeven van de snelheden en mogelijkheden die USB4 biedt. Ook zorgt USB4 nog voor een aantal vragen bij consumenten. Dit zijn de meest voorkomende vragen:

  • Waar komt USB vandaan?
  • Wat is de kracht van USB-C?
  • USB 3.0, 3.1 en 3.2?
  • Wat zijn de voordelen van USB4?
  • Wat is het verschil tussen USB4 en eerdere versies?
  • Wanneer kan ik met USB4 aan de slag?


Deze vragen beantwoorden we allemaal in deze blog. Tevens geven we je een totaaloverzicht van alle USB aansluitingen en versies tot nu toe.

Waar komt USB vandaan?

Laten we eerst goed kijken wat USB nou eigenlijk is. Het is een aansluiting die bij bijna iedereen bekend is. We hoeven niet perse dieper in te gaan op de betekenis van de afkorting USB. De term ‘USB kabel’ is immers ontzettend breed en kan van alles betekenen. Vaak houdt dit echter in, een kabel om je telefoon of laptop aan te sluiten op een ander apparaat, of op te laden.

Mobiele apparaten worden steeds kleiner en dunner. Daarom zijn er over de jaren ook verschillende USB connectoren op de markt verschenen. Denk bijvoorbeeld aan Micro USB en Mini USB. Daarnaast worden de vereisten voor een dataverbinding steeds hoger en zijn er daarom ook verschillende USB versies uitgebracht. Denk bijvoorbeeld aan USB 2.0 en 3.0. Als je meer data wil overzetten, sneller wil opladen of een groter scherm wil aansluiten, heb je een betere kabel nodig.

Wat is een USB-C aansluiting?

Om voorgaande problemen te tackelen werd in 2014 USB-C op de markt gebracht. USB-C lijkt heel erg op de Thunderbolt 3 plug van Apple. Een Thunderbolt 3 plug past op een USB-C aansluiting en andersom, maar de maximale snelheden verschillen. USB-C is een 24-pins connector, die net iets dikker is dan een Micro USB-B connector, namelijk ongeveer 8 x 3 millimeter. Hij is te herkennen aan de ronde vorm aan beide kanten.

USB-C stekker en USB-C poort.

De plug is bijzonder klein, waardoor deze zelfs in de kleinste apparaten goed te plaatsen is. Denk bijvoorbeeld aan jouw gloednieuwe Samsung Galaxy S21. De plug is symmetrisch en is daarom omkeerbaar, waardoor het niet uitmaakt hoe je de connector in de poort steekt. Vanaf het moment dat USB-C uitgebracht is gaat het heel hard, USB-C biedt namelijk mogelijkheden waar eerdere USB varianten alleen maar van durfden te dromen. Denk bijvoorbeeld aan enorm hoge laadsnelheden, maar ook enorm hoge dataoverdracht waardoor nieuwe aansluitingen mogelijk zijn.

USB 3.0, 3.1 en 3.2?

Met de komst van snellere apparaten is er een snellere verbinding nodig. Recentelijk is USB 3.2 uitgebracht. Dit is de directe opvolger van 3.1 en 3.0 en veroorzaakt veel verwarring. Gian Stevens, product specialist bij Kabeldirect.nl zegt hierover:

We merken dat klanten vragen naar USB 3.2, terwijl wij veel producten nog verkopen als 3.0 en andersom. Het is voor ons soms zelfs niet bij te houden welke nieuwe versies er op de markt verschijnen en wat de daadwerkelijke verschillen zijn. Ik kan me voorstellen dat dit voor de consument nog vager is. Door grondig onderzoek te doen en zelf kabels te testen, informeren wij klanten zo goed mogelijk en vinden we voor hen altijd dé perfecte USB kabel.

Gian Stevens, product specialist bij Kabeldirect.nl

Die verwarring helderen wij graag op. Kort samengevat, USB 3.2 is een ‘rebrand’ van USB 3.1. Dat wil zeggen, een naamsverandering. De snelheden, zoals je later in deze blog zult zien, zijn exact gelijk aan sommige 3.1 equivalenten. Klik hier als je meer wil weten over USB 3.2.

Wat zijn de voorbeelden van USB4?

USB heeft 3 grote voordelen ten opzichte van voorgaande versies.

  • 20 en 40 Gbit/s maximale snelheid
  • DisplayPort Alternate Mode 2.0
  • Thunderbolt 3 compatibiliteit

20 en 40 Gbit/s maximale snelheid

Het grootste voordeel dat USB4 met zich meebrengt is een hogere overdrachtssnelheid. De maximale bandbreedte bedraagt 40 Gbit/s. Dat is 2x zo snel als USB 3.2 Gen 2x2, de snelste USB 3.2 variant en staat gelijk aan Thunderbolt 3. Dit zorgt ervoor dat je meerdere apparaten kunt aansluiten via één kabel, denk bijvoorbeeld aan meerdere extra schermen via een Dock of USB hub. Daarnaast wordt data beter verdeeld, als je een kleiner beeldscherm aansluit blijft er meer snelheid over voor andere apparaten en andersom. De verwachting is dat veel goedkopere apparaten gebruik zullen maken van een 20 Gbit/s versie van USB4, dit is af te lezen aan het logo. Deze snelheid is gelijk aan 3.2 Gen 2x2, maar biedt de andere voordelen van USB4. Check dus altijd goed de specificaties.

Officiële merknaam Logo op verpakking Logo van USB poort
USB4™ 20Gbps USB4 20gbit logo image usb4 20 port en kabel logo
USB4™ 40Gbps USB 4 40gbit logo image usb4 40gbit port en kabel logo

Overzicht van USB4 logo's en merknamen

DisplayPort Alternate Mode 2.0

DisplayPort Alternate Mode 2.0, ook wel DP Alt modus 2.0 genoemd, betekent dat USB4 DisplayPort 2.0 ondersteunt. Dit betekent dat er een extra scherm een maximale resolutie van wel 8K bij 60 Hz met HDR10 kleur aangesloten kan worden. Belangrijk is om te weten dat op dit moment niet elke USB-C poort beschikt over DP Alt modus.

Deze functie is wel nodig wanneer je graag een extra scherm via DisplayPort of USB-C naar HDMI wil aansluiten. De overdrachtssnelheid voor DisplayPort 2.0 is 2x hoger dan bij USB gegevensoverdracht. Dat komt omdat alle data in één richting gaat, naar de monitor toe. Dat betekent dat de snelheid in het gunstigste geval geen 40 maar 80 Gbit/s is voor beeldoverdracht.

Wanneer een klant op zoek is naar een USB-C naar HDMI kabel, gaat er altijd meteen een denkbeeldig alarm af en stel ik mezelf de vraag: 'Beschikt de laptop over DP Alt mode?'. Dit is bijna nooit terug te vinden in de specificaties van de producent en dit is ook niet af te zien aan de USB-C poort. Ik ben blij dat deze nieuwe USB versie mogelijk de oplossing biedt.

Gian Stevens, product specialist bij Kabeldirect.nl

Thunderbolt 3 compatibiliteit

Sommige apparaten die met USB4 werken, werken ook met Thunderbolt 3 en andersom. Dit is bij eerdere USB versies niet het geval. Het is wel nodig dat alle apparatuur in de set-up beschikken over Thunderbolt 3 ondersteuning.

Wat is het verschil tussen USB4 en eerdere versies?

Hieronder vind je een compleet overzicht van USB4 tegenover eerdere versies en de maximale snelheden die erbij horen. We kunnen ons zo voorstellen dat de snelheden soms verwarrend zijn, vooral omdat enkele USB versies dezelfde snelheden hanteren maar toch anders functioneren. Een 3.2 Gen 2x2 kabel heeft wellicht dezelfde snelheid als een USB 4.0 20 Gbit/s kabel, maar ondersteunt geen DP Alt mode 2.0. Houd hier rekening mee wanneer je kiest voor een USB-C kabel.

NaamVoormalige naamMaximale snelheidConnectorMarketingnaam
USB 1.X nvt. 12 Mbit/s USB-A en USB-C Full Speed USB
USB 2.0 nvt. 480 Mbit/s USB-A en USB-C High Speed USB
USB 3.2 Gen 1x1 USB 3.0, USB 3.1 Gen 1 5 Gbit/s USB-A en USB-C SuperSpeed USB 5 Gbit/s
USB 3.2 Gen 1x2 nvt. 2 x 5 Gbit/s dual lane USB-A en USB-C nvt.
USB 3.2 Gen 2x1 USB 3.1 Gen 2 10 Gbit/s USB-A en USB-C SuperSpeed USB 10 Gbit/s
USB 3.2 Gen 2x2 nvt. 2 x 10 Gbit/s dual lane USB-A en USB-C SuperSpeed USB 20 Gbit/s
USB 4.0 Gen 2x1 nvt. 10 Gbit/s USB-C nvt.
USB 4.0 Gen 2x2 nvt. 2 x 10 Gbit/s dual lane USB-C USB 4.0 20 Gbit/s
USB 4.0 Gen 3x1 nvt. 20 Gbit/s USB-C nvt.
USB 4.0 Gen 3x2 nvt. 2 x 20 Gbit/s dual lane USB-C USB 4.0 40 Gbit/s

USB4 vergeleken met eerdere versies

Wanneer kan ik met USB4 aan de slag?

USB 4.0 bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase, er zijn nog maar weinig producten die overstappen naar USB 4.0. Dat heeft te maken met het feit dat elk apparaat in de kring USB4 moet ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het moederbord, de kabel maar ook de USB hub of een ander apparaat dat je aansluit. Je hebt vaak ook genoeg aan een goede USB 3.2 kabel of adapter, wanneer je apparaten wil aansluiten. Op dit moment dus nog niet, maar wij hopen natuurlijk snel.

Ben je op zoek naar een kabel maar heb je deze nog niet kunnen vinden? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Het is ons streven om je vragen dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op dé oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stel je vraag in onze live chat of stuur ons een mail.