CATEGORIEËN

Wat is glasvezel?

indelijk, je hebt glasvezel! Je hebt er vast al een aantal positieve dingen over gehoord, maar wat is glasvezel nou eigenlijk? En hoe werkt het? Met deze blog geven wij antwoord op al je vragen over glasvezel.

Waar wordt glasvezel voor gebruikt?

Glasvezelkabels worden gebruikt om een netwerk aan te leggen. Hiermee krijg je namelijk internet, telefonie en televisie. Het voordeel van glasvezel is dat je hiermee razendsnel data kunt overdragen. In Nederland is dit namelijk al mogelijk met een snelheid tot 1 Gbit/s. Dit zou je kunnen vergelijken met het versturen van meer dan 100 boeken tegelijkertijd in één seconde. Razendsnel dus!

Een kijkje binnenin de kabel

Glasvezel verstuurt dus razendsnel digitale signalen. Maar hoe werkt dit dan? Om dit te begrijpen, moeten we een kijkje nemen binnenin de kabel. Glasvezel is een flinterdunne vezel: namelijk maar 125 tot 250 micron (µm). Dit is maar liefst even dun als 0,125 tot 0,25 millimeter! Deze vezel bestaat uit twee soorten glas: een flinterdunne kern en een dikkere mantel die in elkaar gesmolten zijn.

Met behulp van een laserlicht worden digitale signalen verzonden via de kabel. De snelheid van de dataoverdracht hangt af van de snelheid van het knipperen van het laserlicht. Hoe sneller de laser aan en uit knippert, hoe sneller de dataoverdracht. Je zou dit kunnen vergelijken met het seinen van een boodschap in morsecode. Deze seinen vormen uiteindelijk ook informatie en daardoor wordt de boodschap goed ontvangen.

Verschillende soorten glasvezel

Als je gebruik wilt maken van glasvezel, is het van belang om te weten voor welk doeleinde je dit wilt gebruiken. Wil je op relatief korte of lange afstanden data overdragen? Hoe snel moet de dataoverdracht zijn? Er zijn namelijk twee verschillende soorten glasvezel, namelijk Single-mode vezel en Multimode vezel.

Single-mode vezel

Single-mode vezel wordt ook wel Single-mode fiber genoemd. Deze fiber is geschikt voor dataoverdracht voor grotere afstanden, namelijk tot circa 40 kilometer. Met een maximale snelheid tot 1 terabyte per seconde (1000 Gbit/s) kunnen er digitale signalen verzonden worden. De Single-mode fiber bevat een kleine kerndiameter ( 5 -10 µm) en er wordt slechts één lichtstraal verzonden. Single-mode vezels worden onderscheiden in twee types: namelijk OS1 en OS2. OS1 is de verouderde versie van OS2 en wordt niet vaak meer toegepast.

Bij Single-mode vezels vindt de signaaloverdracht plaats bij een golflengte van 1310 en/of 1550 nanometer.

Klik hier om een OS2 glasvezelkabel te kopen.

Multimode vezel

Multimode vezel wordt ook wel Multimode fiber genoemd. Als je op kleinere afstanden (tot 1100 meter) digitale signalen wilt verzenden, is dit een ideale kabel. Daarnaast is er een lagere overdrachtssnelheid. Een bijkomend verschil is dat de kerndiameter van een Multimode fiber groter is, namelijk 50 – 62,5 µm. Hierdoor is er sprake van een hogere bandbreedte. Er kan dus meer data op hetzelfde moment verstuurd worden. De signaaloverdracht van deze vezels vindt plaats bij een golflengte van 850 en/of 1300 nanometer.

In het volgende overzicht kun je de verschillen tussen Single-mode en Multimode vezels goed zien:

verschillen-multimode-en-single-mode-kabels2

OM1, OM2, OM3 EN OM4 

Hieronder volgt een overzicht tussen de verschillende types Multimode fibers. Hierin wordt duidelijk welke afstand overbrugd kan worden bij diverse snelheden (Gigabit Ethernet).

  OM1 – 850 nm OM2 – 850 nm OM3 – 850 nm OM4 – 850 nm
1 GbE snelheid 275 meter 750 meter 1000 meter 1100 meter
10 GbE snelheid 33 meter 150 meter 300 meter 500 meter

Wil jij een Multimode glasvezelkabel aanschaffen? Klik dan hier.

Accessoires voor glasvezel

Om een glasvezelnetwerk aan te leggen, kun je gebruik maken van diverse accessoires, zoals koppelstukjes of een Media Converter.

Na de aanschaf van glasvezelkabels en accessoires kun je gebruik maken van internet, telefonie en televisie. Heb je nog vragen over glasvezel? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.