CATEGORIEËN

Welke Laadkabel en stekker voor elektrische auto?

Elektrisch rijden wordt steeds meer zichtbaar op de Europese wegen. Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch rijden. Het is namelijk niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook goedkoper. Om je auto te voorzien van energie heb je een laadpaal en een laadkabel nodig, maar welke laadkabel en stekker heb je nodig voor jouw elektrische auto?

In deze blog geven we meer uitleg over de soorten laadkabels en stekkers voor elektrische auto’s en welke laadkabel het beste past bij jouw auto en wensen.

Een laadkabel kiezen, welke heb ik nodig?

Een laadkabel is essentieel voor het laden van een elektrische auto. Zo zijn er laadpalen die standaard een bijbehorende laadkabel hebben, terwijl je bij andere laadpalen je eigen kabel moet gebruiken. Er zijn vier verschillende soorten laadkabels, ook wel een ‘modus’ genoemd.  

De verschillende soorten laadkabels

Laadkabels zijn onder te verdelen in 4 modi. Waarvan modi 1 en 2 te gebruiken zijn op een regulier huishoudelijk stopcontact. Het laden van een elektrisch voertuig via een stopcontact duurt redelijk lang. De modus 1 laadkabel is niet geschikt voor het laden van een elektrische auto, maar is voornamelijk geschikt voor het laden van e-bikes en e-scooters.

De modi 3 en 4 zijn wereldwijd de meest gebruike laadkabels. Hieronder meer over deze EV laadkabels.

Modus 3

De Modus 3 laadkabels zijn wereldwijd de meest gebruikelijke kabels voor het laden van je elektrische auto. Met de Modus 3 laadkabel verbind je jouw elektrische auto met een laadpaal. Een Modus 3 laadkabel beheerst de controle, communicatie en beveiliging van het laadproces. Deze laadkabel kun je meestal aansluiten op Type 1 of Type 2 stekkers.

Modus 4

Met de Modus 4 laadkabel laad je jouw elektrische auto snel op, ook wel het snelladen genoemd. Het laden van je auto wordt aanzienlijk verkort. Dit snelladen vindt plaats door gelijkstroom. Bij Modus 1 tot en met 3 wordt wisselstroom (AC) aan het voertuig geleverd. Een ingebouwde AC/DC-omvormer zet deze om naar gelijkstroom (DC). Met gelijkstroom dat in Modus 4 laadkabels wordt gebruikt, wordt de stroom al omgezet voordat deze wordt geleverd aan het desbetreffende voertuig. De Modus 4 laadkabels moeten permanent op de laadpaal zijn aangesloten en worden vaak met vloeistof gekoeld om oververhitting tegen te gaan.

De juiste lengte laadkabel kiezen

De laadkabels zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar. Bij de aanschaf van een laadkabel kun je denken over waar je jouw auto voornamelijk oplaadt? Wil je de laadkabel alleen gebruiken voor de laadpaal aan huis of op het werk? Kies dan voor een laadkabel van 4 of 5 meter.

Laad je juist bij verschillende laadstations en is de situatie ter plekke niet op voorhand bekend? Kies dan een langere laadkabel van minimaal 6 meter of langer.

Kies een laadkabel die niet te kort, maar ook niet te lang is. Een laadkabel die te kort is, hangt tijdens het laden in de lucht. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Een te lange laadkabel hangt veel meer over de grond, waardoor de kabel vuil wordt en slijtage optreedt.

Welke stekker past op mijn auto?

Er zijn veel laadkabels te verkrijgen, maar ook veel verschillende stekkers. De stekkers verschillen per automerk en het land waarin de auto is gemaakt. Het type stekker heeft invloed op het vermogen waarmee kan worden geladen. Weet jij welke laadkabel en stekker je nodig hebt voor jouw elektrische auto?

Type 1 stekker

De Type 1 stekker is bekend als de Yazaki-stekker en wordt voornamelijk gebruikt bij auto’s uit Amerika, Japan en China. In Europa beschikken oudere auto’s van vóór 2014 over dit type stekker. De Type 1 stekker is rond en heeft vijf contactpunten. Met deze stekker kun je 1-faseladen en levert een maximaal vermogen van 3,7 kW bij 16A.

Een Type 1 stekker kun je samen met een Type 2 laadkabel gebruiken door een verloopstekker of adapter te gebruiken. Deze verloopstekker of adapter sluit je als tussenstuk aan op de laadstekker van de auto en de stekker van de laadkabel.

Type 2 stekker

Deze stekker staat bekend als de Mennekes-stekker en is de Europese standaard. Bijna alle nieuwe auto's in Europa beschikken over deze stekker. Ook de meeste openbare laadpalen in Europa beschikken over een Type 2 aansluiting. De Type 2 stekker is plat aan de bovenkant en rond aan de onderkant en heeft 7 contactpunten. Met deze stekker kun je zowel 1-faseladen als 3-faseladen. Er wordt een vermogen geleverd tot 22 kW voor thuisladen en tot 43 kW voor openbaar laden.

Een Type 2 stekker kun je samen met een Type 1 laadkabel gebruiken door gebruik te maken van een verloopstekker of een adapter.

Type 3 stekker

Dit is de CCS-stekker. Deze afkorting staat voor Combined Charging System. De CCS-aansluiting is de Europese standaard voor snelladers. De meeste snellaadpunten hebben een vaste kabel met dit soort stekker. De CCS-stekker en Mennekes-stekker zien hetzelfde uit. Alleen heeft de CCS-stekker in de onderste helft twee extra contactpunten voor snelladen.

Voor een auto met een Type 3 stekker heb je geen verloopstekker nodig. Deze kun je namelijk opladen met een Type 2 laadkabel.

Type 4 stekker

De Type 4 stekker staat beter bekend als de CHAdeMO-stekker. Deze stekker wordt gebruikt bij auto’s van Japanse merken. De CHAdeMO-stekker is helemaal rond en heeft vier contactpunten. De meeste auto’s met dit type stekker beschikken ook over een Type 1 of Type 2 stekker. Met deze stekker kun je zowel 1-faseladen als 3-faseladen. Er wordt een vermogen geleverd tot maximaal 63 kW.

Type stekker voor elektrische auto

Opbergen van mijn laadkabel en stekker

De kabelhaspel

De laadkabels zijn makkelijk op te bergen door gebruik van een kabelhaspel in de auto. De kabelhaspel is een unieke oplossing om de laadkabel van jouw elektrische auto op te bergen in bijvoorbeeld je kofferbak. Bij het oprollen van de kabel raak je alleen de stekkers aan, maar niet de kabel. Zo voorkom je dat je handen vuil worden en je een wirwar aan kabels hebt in de kofferbak. De haspel beschikt over een docking-station die je met klittenband in de kofferbak kunt monteren. Zo blijft de haspel netjes en veilig op zijn plaats tijdens het rijden.

Ook bestaan er muurbeugels voor een EV oplaadkabel. Deze houders kun je aan de muur bevestigen. Zo bescherm je de stekker tegen vuil en beschadigingen die optreden bij het bewaren van de stekker op de grond, bijvoorbeeld in een garage. Dit helpt om de levensduur van de oplaadkabel te verlengen en houdt het stopcontact en de kabel schoon.

Opbergtassen

Naast muurbeugels zijn er ook verschillende soorten opbergtassen te verkrijgen. Zo zijn er opbergtassen voor de EV laadkabel, maar ook voor mobiele docking stations. De opbergtassen zijn veelal verstevigd en hebben een extra zachte wand. Door de oplaadkabel of het mobiele oplaadstation op te bergen in een opbergtas voorkom je dat de kabel of het oplaadstation vuil of beschadigd raakt. Ook houd je met de opbergtas vocht tegen. Een opbergtas kun je in de auto leggen, zodat je geen wirwar aan kabels los in de auto hebt liggen.

Zoek je Type 2 EV kabels of accessoires?

Op Kabelblog.nl vind je meer informatie over alle type Kabels en aansluitingen en proberen we je zo goed mogelijk te informeren. Weet je nu welke laadkabel en stekker je voor de elektrische auto nodig hebt? Bestel dan jouw Type 2 EV oplaadaccessoires bij Kabeldirect. Zoek je een muurbeugel, kabelhaspel, opbergtas of Type 2 EV oplaadkabel, bij Kabeldirect vind je altijd de beste kwaliteit. Bekijk hier het complete assortiment van o.a. EV oplaadkabels en -accessoires.

Alle EV laadkabels bekijken

Twijfel je over welke laadkabel je nodig hebt of wil je meer informatie, neem dan contact op. Het team van productspecialisten bij Kabeldirect kan jou het beste adviseren in welke laadkabel, kabelhaspel of muurbeugel het beste bij jouw auto en gebruik past.