CATEGORIEËN

Netwerkkabel / patchkabel

Genieten van een stabiele en snelle internetverbinding op je laptop, desktop, console of een ander elektrisch apparaat doe je met behulp van een netwerkkabel (patchkabel). Een netwerkkabel, ook wel bekend als een ethernet kabel, patchkabel, internetkabel of LAN-kabel kent zeer veel verschillende varianten en is essentieel om een goede internetverbinding te realiseren. Kabeldirect heeft veel verschillende lengtes beschikbaar, zoals 1, 3, 5, 7, 7,5 10, 15, 20, 25 of 30 meter. De exacte lengtes die beschikbaar zijn verschillen soms per merk en per kleur. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende kleuren en bekende merken zoals ACT, Delock en Goobay. Ontdek hieronder het hele assortiment aan fnetwerkkabels van Kabeldirect.nl.

lees meer...
Geen resultaten gevonden voor de filter!

Verschillende soorten netwerkkabels

Netwerkkabels kunnen worden opgedeeld in drie categorieën; patchkabels, netwerkkabels op rollen en netwerkkabels per meter. De patchkabel (ook wel ethernet kabel genoemd), is een vaak UTP of S/FTP kabel met aan beide uiteinden een RJ45 connector. Hierdoor is deze kabel zeer geschikt om een netwerkverbinding tot stand te brengen tussen een computer, printer of modem en router van een netwerk. Een patchkabel is een netwerkkabel die al klaar is om netwerkapparatuur aan te sluiten, je hoeft zelf geen connector op de kabel te monteren.

Netwerkkabel op rol daarentegen is een rol netwerkkabel met aan beide zijden een open einde. Deze kabel kan gebruikt worden om bijvoorbeeld in huis een netwerkaansluiting te maken, waarbij de netwerkkabel in de muur of vloer wordt weggewerkt. Zodra de kabel gelegd is, kun je een RJ45 connector op de kabel monteren. Je kunt de kabel dan ook zelf op maat maken en de connector precies op de juiste plek afmonteren. Vaak controleer je eerst de kabel met een kabeltester zodat je zeker weet dat deze goed functioneert.

Een netwerkkabel op rol is bedoeld voor het leggen van langere lengtes UTP of S/FTP kabel, bekijk hiervoor onze netwerkkabels op rol. Netwerkkabel per meter is netwerkkabel op rol die wij voor jou op maat afknippen. Je voegt simpelweg de juiste lengte toe als aantal in de winkelwagen en wij knippen de kabel op maat.

Verschillende soorten patchkabels

De patchkabel kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën (aangeduid met CAT), met ieder zijn eigen specificaties in de vorm van snelheid en bandbreedte (ook wel doorvoersnelheid genoemd). Bandbreedte is vergelijkbaar met het aantal rijbanen op een snelweg, hoe meer rijbanen, hoe meer verkeer er tegelijkertijd door kan stromen. Een hogere categorie patchkabel zal resulteren in een consistente en snelle verbinding.

Netwerkkabel CAT5e (patchkabel)

Een CAT5e patchkabel haalt snelheden tot 1.000 Mbits/s en is geschikt voor gigabit netwerken. De maximale doorvoersnelheid van deze kabel is 100 MHz.

Netwerkkabel CAT6 (patchkabel)

Een CAT6 patchkabel haalt snelheden tot 1.000 Mbits/s en is geschikt voor gigabit netwerken. De maximale doorvoersnelheid van deze kabel is 250 MHz. Hierdoor kan het meer data verwerken dan een Cat5e patchkabel.

Netwerkkabel CAT6a (patchkabel)

Een CAT6a patchkabel haalt snelheden tot 10.000 Mbits/s en is geschikt voor 10-gigabit netwerken. De maximale doorvoersnelheid van deze kabel is 500 MHz.

Netwerkkabel CAT7 (patchkabel)

Een CAT7 patchkabel haalt snelheden tot 10.000 Mbits/s en is geschikt voor 10-gigabit netwerken. De maximale doorvoersnelheid van deze kabel is 600 MHz.

Netwerkkabel CAT8 (patchkabel)

Een CAT8 patchkabel haalt snelheden tot 40.000 Mbits/s en is geschikt voor 40-gigabit netwerken. De maximale doorvoersnelheid van deze kabel is 2000 MHz.

Platte netwerkkabel

Een platte netwerkkabel zegt het eigenlijk al in de naam, deze is plat in plaats van rond. Deze kabel is speciaal gemaakt om gemakkelijk weg te kunnen werken achter bijvoorbeeld een plint of onder laminaat. Dit zorgt ervoor dat kabels mooi strak zijn weggewerkt uit het zicht. Heb je weinig plaats? Overweeg dan een platte netwerkkabel.

Welke netwerkkabel (patchkabel) heb ik nodig?

Welke patchkabel je nodig hebt is afhankelijk van het doel waarvoor je deze kabel gaat gebruiken. Voor simpel internetgebruik kun je kiezen voor een CAT6 kabel. Voor een stabiel thuisnetwerk waarbij regelmatig wordt gedownload of gegamed kun je het beste kiezen voor de patchkabel in CAT6a of hoger. Als je een fervente gamer bent is een CAT7 of zelfs een CAT8 kabel aan te raden. Ga je nu verbouwen en wil je het gelijk toekomstbestendig maken? Dan is ons advies altijd voor minimaal een CAT6a of CAT7 kabel te kiezen. Steeds meer internetproviders leveren internet snelheden boven de 1.000 Mbps, in dat geval vertraagt een CAT5e of CAT6 netwerkkabel de internetsnelheid. Met een CAT6a kabel of hoger ben je altijd voorbereid op de toekomst.

Lengte van de netwerkkabel (patchkabel)

Meet goed op hoe lang de netwerkkabel moet zijn. Een te lange kabel zorgt mogelijk voor een afname van de signaalsterkte. Waar je ook goed op moet letten is of deze netwerkkabel dichtbij andere kabels komt te liggen. Wanneer dit het geval is doe je er goed aan een kabel met een 100% koperen kern aan te schaffen en te kiezen voor een afgeschermde kabel (S/FTP). Een 100% koperen (CU) kern heeft een aantal grote voordelen, zo heb je bijvoorbeeld minder kans op een kabelbreuk. Ook ligt de gegarandeerde doorvoersnelheid met een koperen kabel over een langere afstand veel hoger. Bij een afstand langer dan 5 meter is een koperen kabel vaak gewenst. In ons assortiment hebben we de volgende lengtes netwerkkabels:

  • 15 centimeter / 0,15 meter
  • 25 centimeter / 0,25 meter
  • 30 centimeter / 0,3 meter
  • 50 centimeter / 0,5 meter
  • 1 meter
  • 1,5 meter
  • 2 meter
  • 3 meter
  • 5 meter
  • 7 meter
  • 7,5 meter
  • 10 meter
  • 15 meter
  • 20 meter
  • 25 meter
  • 30 meter
  • 50 meter

Gebruik onze lengte filter in het menu om jouw gewenste lengte eenvoudig te filteren. Zo kun je diverse merken in dezelfde lengte gemakkelijk met elkaar vergelijken. Op deze manier heb jij gegarandeerd de beste netwerkkabel. Exacte lengtes verschillen per kleur en per merk.

Bescherming van de netwerkkabel

Wanneer je een netwerkkabel gaat aanleggen is het goed om ook naar de bescherming te kijken. Er bestaan verschillende soorten afscherming. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair, de naam zegt het al, deze kabel is niet afgeschermd. Daarmee is een UTP kabel vatbaarder voor storingen en interferentie van buitenaf. Echter is deze afscherming ook lang niet altijd nodig. Als je op zoek bent naar een eenvoudige netwerkkabel die niet naast een stroomkabel of andere storingsbron ligt en bijvoorbeeld gebruikt wordt voor het aansluiten van de printer, dan is een UTP kabel vaak prima en de voordeligste optie. Er bestaan echter ook afgeschermde kabels, een afgeschermde kabel wordt op verschillende manieren aangeduid. Bijvoorbeeld met STP (Shielded Twisted Pair), dit is een verzamelnaam voor alle afgeschermde kabels. Afscherming en hoe deze aangeduid wordt verschilt namelijk nogal. Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee verschillende soorten afscherming, FTP en S/FTP. FTP staat voor ‘Foiled Twisted Pair’ en beschikt over een extra folielaag om elk aderpaar. FTP wordt ook vaak aangeduid als F/TP of F/UTP. Een S/FTP kabel beschikt over een dubbele afscherming, de aderparen zijn met folie afgeschermd en om alle aderparen heen bevindt zich nog een extra beschermingslaag. S/FTP wordt ook vaak aangeduid als SF/UTP. Wij hebben er in ons assortiment voor gekozen om voornamelijk UTP en S/FTP kabels te verkopen.

Welke netwerkkabel jij nodig hebt, is afhankelijk van de toepassing van de netwerkkabel. Een kabel die in de buurt ligt van allerlei andere kabels heeft bijvoorbeeld een betere afscherming nodig dan een kabel die van jouw computer naar een wandcontactdoos of netwerk switch gaat. Zoals in het voorbeeld hierboven heb je niet altijd een afgeschermde kabel nodig, denk aan een eenvoudige netwerkkabel voor het aansluiten van je printer of je laptop tijdelijk verbinden met je router.

Netwerkkabel voor bedrijfsnetwerk

Ook voor je bedrijfsnetwerk ben je bij ons aan het juiste adres. Op een kantoor lopen vaak veel netwerkkabels naar de verschillende computers, printers, etc. Het is verstandig om verschillende kleuren te kiezen zodat jij precies weet welke kabel waar naartoe gaat. Zo kun je in bijvoorbeeld een patchkast gemakkelijk onderscheid maken tussen de kabels en waar deze op aangesloten zijn. Maak daarom gebruik van onze slimline patchkabels, deze zijn specifiek ontworpen voor gebruik in patchkasten. De kabels zijn extra dun en bijzonder flexibel, waardoor deze heel goed te gebruiken zijn in nauwe ruimtes. Het is belangrijk om altijd geschikte patchpanelen te gebruiken om de snelheid van het netwerk zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Kom je er nu niet helemaal uit? Of het nu gaat om 5 aansluitingen of een paar duizend, wij adviseren je graag.

Netwerkkabel kopen bij Kabeldirect.nl

Bekijk hier ons ruime assortiment aan netwerkkabels. Bestel je vandaag vóór 22:00? Dan ontvang jij jouw product morgen al in huis! Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Het is ons streven om elke vraag dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op dé oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stuur ons een e-mailbericht.