CATEGORIEËN

FireWire Camcorder of videocamera aansluiten op USB

Heb je een FireWire Camcorder of videocamera en wil je deze FireWire Camcorder of videocamera aansluiten op USB?  Voorheen was een FireWire aansluiting bijna altijd te vinden op iedere laptop of computer. Helaas zijn de meeste nieuwe computers en laptops niet meer uitgerust met een FireWire aansluiting. Dat is natuurlijk een groot probleem wanneer je de beelden van je camcorder videocamera af wilt halen. Gelukkig hebben wij meerdere oplossingen!

De aansluiting op jouw videocamera / camcorder wordt vaker ook wel aangeduid met de afkorting DV (Digital Video) of Mini-DV. Andere synoniemen zijn iLink, IEEE1394 oftewel een 4 pins FireWire aansluiting. Zo'n FireWire aansluiting ziet er als volgt uit:

Voorheen kon je een simpele FireWire kabel van 4 naar 6 pins aansluiten op jouw computer. Dat is met een computer of laptop zonder FireWire helaas niet meer mogelijk. Hoe kun je dan de beelden van je camera halen?

Er zijn een tweetal mogelijkheden:

  • PCI of PCI Express FireWire kaart inbouwen (niet mogelijk bij laptops)
  • Maak gebruik van een videograbber

PCI of PCI Express FireWire kaart inbouwen

Je kunt ervoor kiezen om een FireWire kaart in je computer in te bouwen om zo een FireWire poort te creëren. Dit is een eenvoudige klus welke je makkelijk zelf kunt uitvoeren. Het enige wat je hoeft te doen is je computerkast open te schroeven en controleren of er een PCI of PCI Express slot vrij is.

Verschil PCI en PCI Express

Op bovenstaand plaatje ziet je 4 slots, de bovenste 2 zijn PCI Express (PCIe). De onderste 2 zijn PCI. De onderste 2 zijn PCI. Je moet letten op de vorm van de slots. De kleur kan namelijk verschillen. Weet je niet zeker welke aansluiting jouw computer heeft, neem gerust contact met ons op.

Nadat je de juiste kaart hebt gekozen en besteld, hoef je alleen de PCI of PCI Express kaart erin te klikken. Zo'n PCI/PCI Express kaart kost niet veel en is daarmee ook de goedkoopste oplossing. Verder heb je een FireWire 4pins naar 6 pins kabel nodig van enkele euro's.

FireWire PCI kaart 2x 400

Firewire kabel 4-6 pins 1,8m

Maak gebruik van een videograbber

Wanneer je een laptop (of zelfs computer) hebt, of wanneer je geen PCI FireWire kaart in je computer wilt bouwen is er nog een andere mogelijkheid om de beelden van jouw FireWire camcorder af te halen. Je kunt dan gebruikmaken van een Videograbber.

Een videograbber is een soort USB stick die je in de computer of laptop steekt. Aan deze USB stick zitten een aantal aansluitingen. Je kunt de 3x RCA (tulp) aansluitingen gebruiken voor geluid en beeld. Of je gebruikt de S-Video aansluiting voor enkel beeld. Wel heb je een kabel nodig van je camcorder videocamera naar deze tulp aansluitingen of S-Video. Vaak is dit een kabel die lijkt op een Jack naar 3xRCA kabel. Afhankelijk van het merk van jouw videocamera kies je de juiste kabel. Bij vragen kun je contact met ons opnemen.

Bij de videograbber zit software welke je op de computer installeert. Vervolgens sluit je de camera aan en speel je de beelden af. De videograbber zal nu de beelden ‘grabben’ van je camera naar de computer of laptop.

Bekijk videograbber en instructievideo