CATEGORIEËN

Hoe 12 Volt apparaten aansluiten op je stopcontact?

Hoe 12 Volt apparaten aansluiten op je stopcontact? Wil je een koelbox of bijvoorbeeld een (mini)-compressor uit de auto aansluiten op een stopcontact in huis? De sigarettenaansteker aansluiting past immers niet in het stopcontact. Dat kan met behulp van een 12v naar 230v spanningsomvormer, wij leggen je uit wat je nodig hebt en hoe je de juiste omvormer kiest.

Hoe 12 Volt apparaten aansluiten op je stopcontact? Check eerst de stroomspecificaties

Om te beginnen is het belangrijk om te checken hoeveel stroom het apparaat nodig voordat je het gaat aansluiten op het stopcontact. Anders werkt de adapter niet of kan het apparaat zelfs kapot gaan. De stroomspecificaties van een apparaat kun je in de meeste gevallen terugvinden op een sticker. Bijvoorbeeld:

Dit wordt meestal aangeduid als "Ingang", "Input" of 'Power consumption'.

Er staan verschillende gegevens op het apparaat zoals de ingangsspanning, meestal uitgedrukt in 'Volt', 'DC Volt' of 'Voltage'. Check eerst of dit 12V is. Dat is in het bovenstaande voorbeeld het geval.

Ook moeten we het ingangsvermogen weten, dit staat meestal omschreven als ' Ampère', 'Max Amperage' of 'A'. Soms wordt dit echter uitgedrukt in aantal watt. Dit aantal watt kun je delen door het DC voltage om het aantal ampere uit te rekenen. Bijvoorbeeld 50 / 12 = 4,2 ampère.

Het apparaat in het bovenstaande voorbeeld vraagt 12 volt en 4,2 ampère. Dit betekent dat de adapter minimaal 12 x 4,2 = 50 watt moet leveren bij 12 volt.

Staat er helemaal niks op het apparaat? Neem dan contact op met de verkoper of fabrikant om deze specificaties te achterhalen.

Hoe kies je de juiste adapter?

Nu je de stroomspecificaties van het apparaat weet, kun je opzoek gaan naar de juiste adapter. Hiervoor hebben we een aantal tips:

  • Let op het vermogen in ampère (A). Het aantal ampère dat de adapter levert dient minimaal gelijk of hoger te zijn dan het aantal ampère dat het apparaat nodig heeft;
  • Let op het voltage, het voltage dat de adapter uitgeeft dient exact hetzelfde te zijn als het voltage dat het apparaat nodig heeft, in dit geval 12V;
  • Het aantal watt mag hoger zijn, maar nooit lager.

Om zeker te weten dat de adapter goed werkt, raden wij aan om een adapter te kiezen die minimaal 10% meer vermogen levert dan het apparaat vraagt.

230v naar 12v adapter kopen

Er zijn verschillende 230v naar 12v omvormers beschikbaar om jouw 12V apparaat binnenshuis aan te sluiten. Vergeet niet dat je beter een adapter kunt nemen die iets meer vermogen biedt dan nodig, zodat je zeker weet dat het apparaat goed functioneert.

230V naar 12V adapter 0,5A (maximaal 6 watt)

230V naar 12V Omvormer - 5A - Maximaal 60 Watt - Zwart

Heb je nog vragen of wil je meer informatie?

Kabeldirect.nl biedt een uitstekende service. Bij vragen of voor professioneel advies kun je ons tijdens onze openingstijden bereiken op +31 (0)85-273 73 03 of op [email protected]. Wij helpen graag!